Denevérekből vagy egy vuhani laboratóriumból indulhatott a koronavírus

Hírek2020. jan. 28.Sz.A.

Denevérhús fogyasztásával vagy egy vuhani biztonsági laboratóriumból kerülhetett ki az új koronavírus - írja a CNN.

Kínai tudósok két lehetséges okot vélnek felfedezni az új koronavírus járvány kitörése mögött – tudta meg a CNN. Az egyik már eddig is ismert, és inkább valószínű ok, hogy a kínai Vuhanban és környékén a féllegális, vagy teljesen engedély nélkül működő piacokon árusított a denevér- és kígyóhús fogyasztásával került át a vírus az emberre.

A másik lehetségesnek tartott ok, hogy a 2017-ben megalapított Vuhani Nemzeti Biobiztonsági Laboratóriumból – amelyet a legveszélyesebb vírusok tanulmányozására hoztak létre – valamilyen módon kikerült a 2019-nCoV elnevezésű vírus.

Az első eshetőség nagyobb valószínűségére utal, hogy

a 2004-ben a halált okozó légzőszervei betegséget okozó SARS és MERS koronavírusok elszabadulását is a nagy valószínűséggel a denevérhús fogyasztásának köszönhettük. 

A járvány kitörését követően a tudósok úgy gondolták, a vírus a denevérekből a kígyókon keresztül került az emberbe. A vadon élő állatok védelmével foglalkozó társaság január 23-án azt közölte, hogy a nem szabályozott vadállat-kereskedelem jelentősen hozzájárult a az érintett területek sebezhetőségéhez és a vírus terjedéséhez.Több tanulmány is rámutat, hogy ennek az elméletnek komoly alapja lehet. A Journal of Medical Virology című tudományos folyóirat cikke szerint a kígyók által hordozott 2019-cNoV vírus változékonysága tette lehetővé a fajok közötti átvitelt, és így fertőzheti meg az embert.

A járvány kitörését követően a közvélemény erőteljesen kritizálta a kínai hírességeket és véleményvezéreket, mert többen is denevérekkel kapcsolatos videókat tettek közzé. Wan Mengyun celebrity ezt követően elnézést kért, hogy 2017-ben olyan videót osztott meg, amelyen éppen sült denevért eszik.

A másik lehetőségre – amely szerint a 2017-ben megalapított Vuhani Nemzeti Biobiztonsági Laboratóriumból szabadult ki a vírus – már két évvel ezelőtt figyelmeztetett a New Jersey-i székhelyű Rutgers Egyetem molekuláris biológusa, Richard Ebright, amikor azt mondta, sok minden előfordulhat az ilyen laboratóriumokban. Az ilyen célból létesített laboratóriumokban, ahol például majmokkal kísérleteznek – amelyek igen találékony és mozgékony állatok –, könnyen megtörténhet a baj.

A majmok futkároznak, karmolhatnak, haraphatnak. 

A vírus terjedése és az azóta napvilágra került tanulmányokban foglaltak miatt a tudósok inkább arra hajlanak, hogy a denevéreken és kígyókon keresztül került az emberre a vírus, de azért nem zárják ki teljes mértékben a második lehetőséget sem, nevezetesen hogy mégis csak laboratóriumból indult pusztító útjára a járvány.