Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson

Hírek2019. márc 16.Növekedés.hu

Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t. Ezzel a Johnson & Johnson Spravato márkanéven forgalomba kerülő gyógyszere lett az elmúlt több mint 30 év első új készítménye, amelyet depresszió kezelésére engedélyeztek.

Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) egy új, eszketamint tartalmazó gyógyszert engedélyezett a súlyos depresszió kezelésére.

Az eszketamin a partidrogként is használt ketamin származéka.

A Johnson & Johnson Spravato márkanéven forgalomba kerülő orrspray-jét csak egy szájon át szedhető antidepresszánssal együtt lehet használni olyan súlyos betegek esetében, akiknek állapota más kezelések hatására nem javult.

A Spravato az elmúlt több mint harminc év első új jelentős depresszióelleni gyógyszerének számít, amelyet az FDA jóváhagyott.

Három évtizeddel ezelőtt a Prozac nevű szer számított újdonságnak.  

Egyben ez az első alkalom, hogy az FDA jóváhagyta az eszketamin bármiféle használatát. A ketamint már 1970-ben engedélyezték érzéstelenítőszerként. Bár a ketamin partidrogként is igen elterjedt, orvosok néhány éve már off-label

módon, vagyis az alkalmazási előírástól eltérő gyógyszeralkalmazás keretében felírták a szert olyan súlyosan depressziós betegek kezelésére, akik nem reagáltak más antidepresszánsokra.

A most engedélyezett orrspray-t a betegek csak arra kijelölt orvosi rendelőkben vehetik igénybe, illetve a készítményt nem is vihetik haza, mivel komoly mellékhatásai (például túlzott szedáltság, tudathasadás) lehetnek. A szer alkalmazása után a beteget „legalább két óráig” még megfigyelés alatt tartják, illetve aznap már nem vezethet autót – számol be az USA Today.

A Johnson & Johnson érdekeltségébe tartozó, a Spravatót kifejlesztő Janssen gyógyszercég szerint a súlyos depresszióban szenvedő amerikaiak mintegy harmada olyan betegséggel küzd, amelyek nem reagáltak az eddig elérhető kezelésekre. Nekik nyújthat segítséget az új készítmény.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.