Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson

Hírek2019. márc. 16.Növekedés.hu

Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t. Ezzel a Johnson & Johnson Spravato márkanéven forgalomba kerülő gyógyszere lett az elmúlt több mint 30 év első új készítménye, amelyet depresszió kezelésére engedélyeztek.

Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) egy új, eszketamint tartalmazó gyógyszert engedélyezett a súlyos depresszió kezelésére.

Az eszketamin a partidrogként is használt ketamin származéka.

A Johnson & Johnson Spravato márkanéven forgalomba kerülő orrspray-jét csak egy szájon át szedhető antidepresszánssal együtt lehet használni olyan súlyos betegek esetében, akiknek állapota más kezelések hatására nem javult.

A Spravato az elmúlt több mint harminc év első új jelentős depresszióelleni gyógyszerének számít, amelyet az FDA jóváhagyott.

Három évtizeddel ezelőtt a Prozac nevű szer számított újdonságnak.  

Egyben ez az első alkalom, hogy az FDA jóváhagyta az eszketamin bármiféle használatát. A ketamint már 1970-ben engedélyezték érzéstelenítőszerként. Bár a ketamin partidrogként is igen elterjedt, orvosok néhány éve már off-label

módon, vagyis az alkalmazási előírástól eltérő gyógyszeralkalmazás keretében felírták a szert olyan súlyosan depressziós betegek kezelésére, akik nem reagáltak más antidepresszánsokra.

A most engedélyezett orrspray-t a betegek csak arra kijelölt orvosi rendelőkben vehetik igénybe, illetve a készítményt nem is vihetik haza, mivel komoly mellékhatásai (például túlzott szedáltság, tudathasadás) lehetnek. A szer alkalmazása után a beteget „legalább két óráig” még megfigyelés alatt tartják, illetve aznap már nem vezethet autót – számol be az USA Today.

A Johnson & Johnson érdekeltségébe tartozó, a Spravatót kifejlesztő Janssen gyógyszercég szerint a súlyos depresszióban szenvedő amerikaiak mintegy harmada olyan betegséggel küzd, amelyek nem reagáltak az eddig elérhető kezelésekre. Nekik nyújthat segítséget az új készítmény.