Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson

Hírek2019. márc 16.Növekedés.hu

Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t. Ezzel a Johnson & Johnson Spravato márkanéven forgalomba kerülő gyógyszere lett az elmúlt több mint 30 év első új készítménye, amelyet depresszió kezelésére engedélyeztek.

Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) egy új, eszketamint tartalmazó gyógyszert engedélyezett a súlyos depresszió kezelésére.

Az eszketamin a partidrogként is használt ketamin származéka.

A Johnson & Johnson Spravato márkanéven forgalomba kerülő orrspray-jét csak egy szájon át szedhető antidepresszánssal együtt lehet használni olyan súlyos betegek esetében, akiknek állapota más kezelések hatására nem javult.

A Spravato az elmúlt több mint harminc év első új jelentős depresszióelleni gyógyszerének számít, amelyet az FDA jóváhagyott.

Három évtizeddel ezelőtt a Prozac nevű szer számított újdonságnak.  

Egyben ez az első alkalom, hogy az FDA jóváhagyta az eszketamin bármiféle használatát. A ketamint már 1970-ben engedélyezték érzéstelenítőszerként. Bár a ketamin partidrogként is igen elterjedt, orvosok néhány éve már off-label

módon, vagyis az alkalmazási előírástól eltérő gyógyszeralkalmazás keretében felírták a szert olyan súlyosan depressziós betegek kezelésére, akik nem reagáltak más antidepresszánsokra.

A most engedélyezett orrspray-t a betegek csak arra kijelölt orvosi rendelőkben vehetik igénybe, illetve a készítményt nem is vihetik haza, mivel komoly mellékhatásai (például túlzott szedáltság, tudathasadás) lehetnek. A szer alkalmazása után a beteget „legalább két óráig” még megfigyelés alatt tartják, illetve aznap már nem vezethet autót – számol be az USA Today.

A Johnson & Johnson érdekeltségébe tartozó, a Spravatót kifejlesztő Janssen gyógyszercég szerint a súlyos depresszióban szenvedő amerikaiak mintegy harmada olyan betegséggel küzd, amelyek nem reagáltak az eddig elérhető kezelésekre. Nekik nyújthat segítséget az új készítmény.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.