Egy 105 éves japán orvos elárulta, mi kell a hosszú élethez

Hírek2020. szept. 13.Növekedés.hu

Dr. Shigeaki Hinohara rendkívüli életet élt, több okból is. A japán belgyógyász mondhatni a hosszú, minőségi élet szakértője volt és 105 évet élt meg. Évtizedeken át volt a tokiói St. Luke’s International Hospital igazgatója, és sokat tett azért, hogy tanácsaival segítse a japán embereket, hogy minél tovább éljenek egészséges életet.

Lehetőleg ne menjünk nyugdíjba, ha pedig muszáj, akkor 65 éves korunk után tegyük

Az átlagos nyugdíjkorhatár Japánban mindig 65 év körül mozgott. Dr. Hinohara viszont egy 2009-es interjú során azt mondta, egyáltalán nincs szükség arra, hogy nyugdíjba vonuljunk. Ha mégis muszáj, akkor mindenképp jóval 65 éves korunk után tegyük. A jelenlegi nyugdíjkorhatárt fél évszázaddal ezelőtt határozták meg, amikor az átlagos várható élettartam Japánban 68 év volt.

Az emberek már sokkal tovább élnek, ez pedig azt jelenti, hogy később is kellene nyugdíjba menniük.

Ha megnézzük, az Egyesült Államokban a várható élettartam 2020-ban például 78,93 év. A japán doktor 2017-ben bekövetkezett halála előtt néhány hónappal egyébként még kezelte a betegeit és további öt évre be lehetett jelentkezni hozzá. 

Mindig válasszuk a lépcsőt, és figyeljünk a súlyunkra 

Dr. Hinohara mindig hangsúlyozta a rendszeres testmozgás fontosságát.

"Egyszerre két lépcsőfokot szoktam lépni, hogy mozgásban tartsam az izmaimat." Saját csomagjait és poggyászát mindig maga cipelte, és évente 150 előadást tartott, ahol általában 60-90 percig beszélt, de sosem ült le, hogy „erős maradjon”.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendkívül hosszú életet élő emberekben közös vonás, hogy nincs köztük túlsúlyos.

Az orvos étrendje igen szigorú volt:

Reggelire kávét, egy pohár tejet és egy kis narancslevet iszom, benne egy evőkanál olívaolajjal.

Ebédre tejet és néhány sütit fogyasztott, de ha túl elfoglalt volt, akkor semmit. Elmondása szerint sosem éhezett meg, mert mindig a munkájára koncentrált. Vacsorára zöldséget evett egy kis hallal és rizzsel, valamint hetente kétszer 100 gramm sovány húst.

Legyen egy életcélunk, amely lefoglal minket

Dr. Hinohara már egész korán megtalálta az életcélját, miután édesanyja életét megmentette a család orvosa.

Hihetetlen erős késztetést érzett az iránt, hogy segítsen az embereken, hogy már korán reggel felébredjen és valami csodálatos dolgot tegyen másokért.

Ez hajtotta és tartotta életben. "Csodálatos sokáig élni" - mondta Hinohara egy interjúban. Kifejtette, míg valaki 60 éves, addig könnyű dolgoznia a családja boldogulásáért és elérni a céljait. Később azonban törekedni kell arra, hogy hozzájáruljunk a társadalom jobbá tételéhez. A doki például 65 éves kora óta önkéntesként dolgozott.

Ne feledjük, az orvosok sem tudnak mindent meggyógyítani, ne kövessük vakon az utasításaikat

Bár a 105 éves úr maga is orvos volt, óva intett attól, hogy vakon kövessük a dokik utasításait.

Ha vizsgálatot vagy műtétet javasolnak, szerinte tegyük fel azt a kérdést, hogy a házastársának vagy gyermekének is javasolják-e az adott procedúrát.

Azt vallotta, hogy minden betegség egyedi, és a gyógyuláshoz a tudomány önmagában nem elég. Hinohara a Japánban található St. Luke's International Hospitalban dolgozott, ahol zenés, állatterápiás és művészeti órákat is tartottak. "A fájdalom titokzatos, és a szórakozás a legjobb módja annak elfelejtésére" - mondta. "Ha egy gyermeknek fáj a foga, és elkezdünk vele játszani, akkor azonnal elfelejti a fájdalmat." 

(via CNBC)