Egy egyszerű módja annak, hogy boldogok legyünk Karácsonykor

Hírek2018. dec. 24.Növekedés.hu

Egy új pszichológiai kutatás arra a következtetésre jutott, hogy minél jobban akar valaki boldog lenni, annál kevésbé lesz az. Tehát, a legjobb ha nem keressük kétségbeesetten a boldogságot, még Karácsonykor sem.   A kétségbeesett keresésnek komoly következményei lehetnek, ilyen például a stressz, a magány vagy akár a személyes kudarc érzése. A most publikált tudományos eredmények segítenek megmagyarázni, hogy miért érzünk néha csalódottságat a születésnapunkon, Karácsonykor vagy éppen Szilveszterkor. Iris Mauss, a Berkley egyetem kutatója volt az első, aki ezzel a problémával kezdett foglalkozni. Azt mondja, az Amerikában rendkívül népszerű önmegvalósító könyvek motiválták, hogy kiderítse: vajon tényleg olyan hasznosak-e. „Minden ilyen könyvben az áll, hogy a boldogság jó neked, boldoggá kell tenned magadat, mint valami kötelességet.” - mondja Mauss. „A boldogság nyomása, amit ezek a könyvek az emberre helyeznek, csalódást okoz önmagukban.” Mauss, Maya Tamir, Nicole Savino és Craig Anderson kutatókkal együtt egy olyan kérdőívet töltetett ki a részvevőkkel, amelyekben állításokat kellett pontozniuk, hogy mennyire értenek egyet velük. Az állítások között voltak pédául:

  • Amilyen boldog vagyok bármely adott pillanatban, az sokat elmond az életemről
  • Hogy az életem teljes legyen, boldognak kell éreznem magamat a lehető legtöbbször
  • Csak azokat a dolgokat becsülöm meg az életben, ami a személyes boldogságomhoz kötődik
Ahogy várták, azok az emberek, akik az ilyenfajta állításokkal egyetértettek, kevésbé voltak elégetettek az életükkel. Érdekes módon, akik nemrég éltek át valami csalódottságot, nem feltétlen volt rossz véleményük a boldogságról, viszont, azok, akik  viszonylag kényelmesen éltek a folyamatos boldogságkeresésük csalódottsághoz vezetett. Maussék következő kísérlete az volt, hogy a résztvevőket két csoportba osztották, és mindkét csoport egy-egy cikket olvasott el. Az egyik csoportnak egy boldogságról szóló álhírt kellett elolvasniuk, arról, hogy milyen fontos is a boldogságkeresés, míg a másik csoport egy semleges cikket olvashatott arról, milyen jó dolog az önmegvalósítás. Ezután megnézettek velük egy heroikus filmet, egy olimpiai bajnokról, és a reakciójukat vizsgálták, Míg a semleges csoport nagyon élvezte a filmet, addig azok, akik a boldogságról olvastak korábban, inkább csalódottságot éreztek a film vége felé, és egyáltalán nem dobta fel őket a bajnok sikere. A cikk a boldogságról megemelte az elvárási szintjüket, hogy mit kéne érezniük, akkor amikor valami reményteli filmet néznek és a film ideje alatt folyamatosan megkérdőjelezték érzéseiket. Ezt valószínűleg önök is érezték már, például egy nagy buli alatt, vagy éppen egy óriás nyaralás közben, minél jobban akarjuk élvezni minden pillanatát, annál kevésbé lesz móka. Maussék tanulmánya szerint az élet más területeire is kiterjedhet a túlzott boldogságkeresés.
A tanulmány végül azt mutatta ki, hogy ha minél inkább törekszünk a boldogságra, annál inkább megnő a magány és a diszkonnekció érzése bennünk. 
Annyira magunkba fordulunk, hogy kevésbé látjuk a körülöttünk lévő tényeket, a sikereket, az embereket, a társunkat, a vagyontárgyainkat. Sam Maglio a Torontoi Egyetem kutatója, arra a következtetésre jutott, hogy a tudatos boldogságkeresés visszafelé sülhet el, azért mert úgy érezzük, hogy kifutunk az időből. A tanulmány megkérte a résztvevőket, hogy írjanak le 10 dolgot, ami boldoggá tenné őket. Azok, az emberek, akik főleg olyan dolgokat írtak le, amelyek miatt már boldogok, általában elégedettebbek is voltak az életükkel. Míg, azok akik a jövőre gondoltak, stresszesek lettek, hogy talán kifutnak az időből, mire sikerül megvalósítaniuk őket. Maglio szerint, a probléma az, hogy a boldogság egy olyan cél, amely homályos, folyamatosan mozgó cél és nagyon nehéz elérni a maximum boldogságot, hiszen mindig többet akarunk. „A boldogság először valami kellemes, amit élvezünk, majd átalakul egy teherré, amit folyamatosan fenn kell tartanunk.”

Összefoglalva, minél kevésbé, akarunk boldogok lenni, annál több esélyünk van rá.