Egy év szabadságvesztésre ítélték Nicolas Sarkozy volt francia államfőt

Hírek2021. szept. 30.MTI, Növekedés.hu

Egy év szabadságvesztésre ítélte csütörtökön egy francia bíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfőt (2007-2012) a 2012-es elnökválasztási kampányának törvénytelen finanszírozása miatt.

Az exelnöknek - aki nem jelent meg az ítélethirdetésen - nem kell börtönbe vonulnia, elektromos nyomkövető viselésével kiválthatja a büntetést.

A vádhatóság szerint

Nicolas Sarkozy kampányának finanszírozását "teljes lazaság" jellemezte, a stáb a törvényben engedélyezettnek több mint a dupláját költötte el, majd a túlköltekezést a jobbközép párt kettős könyveléssel próbálta meg elrejteni az illetékes hatóságok elől.

Nicolas Sarkozy egykori francia államfő (2007-2012), aki 2017-től visszavonult a francia politika fősodorvonalából, és többek között francia nagyvállalatok igazgatótanácsának tagja lett, mint például 2016-tól az AccorHotels-é, 2019-től pedig a casinos Barrière-é, 2020-tól a Lagardère csoporté, továbbá a Claude & Sarkozy ügyvédi iroda résztulajdonosa is, nem örülhet felhőtlenül a jól jövedelmező állásainak.

Több mint húsz éve egymást érik a személyével kapcsolatba hozható bírósági ügyek, amelyek végeláthatatlan pereskedésekbe torkoltak - írta a növekedés.hu-nak írt elemzésében Fejérdy Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője. 

Sarkozy már elnökké választása előtt gyanúsított volt többek között a Karachi, illetve a Clearsteam ügyekben.

Feltételezések szerint mind két eset az 1990-es években lezajlott francia fegyvereladási üzletek kenőpénzeihez kötődött, amely Edouard Balladur egykori miniszterelnök elnökválasztási kampányfinanszírozását szolgálhatta. Sarkozy, mint pénzügyminiszter keveredett ezekbe az ügyekbe. Érintettsége azonban eleddig nem nyert bizonyítást, sőt a magyar származású politikus később, mint áldozat szerepelt a Clearsteam ügyben.

Nicolas Sarkozy 2007-ben történt elnökké választását követően saját kampányának finanszírozása kapcsán kezdték el ismét gyanúsítottként kezelni. 2010-ben a Médiapartújság szellőztette meg, hogy a L’Oréal cég milliárdos örököse, Liliane Bettencourt, 150 ezer euróval támogatta az elnök pártját, így az államfő „adócsalási és illegális pártfinanszírozási” botrányba keveredett. Ez az ügy 2013-ban lezárult, amikor is a bíróság felmentette a vádak alól a korábban érintettnek vélt politikusokat, köztük az egykori államfőt is.

A teljes elemzést IDE kattintva olvashatja el.