Egyre több hitelt veszünk fel új lakásvásárlásra

Hírek2022. márc. 10.Növekedés.hu

A lakossági és a vállalati hitelállomány is jelentősen nőtt a tavalyi évben. A vállalatok hitelállománya 2021 végén 11 százalékkal, míg a kkv-k hitelállománya közel 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

A vállalati hitelezést a piaci alapon kötött hitelszerződések negyedik negyedévben megfigyelhető bővülése érdemben támogatta, mely hitelek új szerződéseken belüli részaránya megközelítette a járvány előtti szinteket.

A lakossági hitelállomány 15 százalékkal bővült 2021-ben, amiben a lakáshitelezés támogatott programok mentén történő élénkülése érdemi szerepet játszott.

Az októberben a jegybank által elindított Zöld Otthon Program hatására érdemben emelkedett az újlakás vásárlása és építése céljából felvett hitelek aránya az új lakáshitel-szerződéseken belül.

A hosszú hozamok elmúlt évben tapasztalt emelkedése nem árazódott be teljes egészében az újonnan szerződött lakáshitelek hitelköltségébe, így a felárak historikus mélypontra süllyedtek. A bankok nem változtattak sem a vállalati-, sem a lakáscélú hitelfeltételeken a negyedév során,

ugyanakkor a hitelkereslet élénkülését érzékelték mindkét szegmensben, mely 2022 első felében tovább erősödhet.

A bankok nem pénzügyi vállalatok felé fennálló hitelállománya 2021 negyedik negyedévében érdemi bővülést mutatott, mellyel az éves növekedési ütem 10,7 százalékra gyorsult, a bankok által jegyzett és vásárolt vállalati kötvényeket is figyelembe véve pedig 18,4 százalékos növekedési ütem volt megfigyelhető 2021-ben.

A kis- és középvállalatok hitelállománya továbbra is jelentős mértékben, 16,8 százalékkal bővült éves összevetésben. A negyedik negyedévben mind a teljes vállalati, mind a kkv hitelek kibocsátása rendre 51 és 32 százalékkal volt magasabb a járvány kitörése előtti, 2019-es szinteknél, amiben a piaci alapú hitelek 78 százalékra emelkedő részaránya is szerepet játszott.

A kamatkörnyezet emelkedésével, valamint a piaci hitelek részarányának pandémia előtti szint közelébe történő visszatérésével párhuzamosan emelkedtek a kkv forinthitel-kamatok a negyedév során. A Hitelezési felmérésben részt vevő bankok válaszai alapján 2021 negyedik negyedévében változatlan vállalati hitelfeltételek mellett is élénkülő kereslet mutatkozott a kis- és mikrovállalati,

valamint a rövid lejáratú hitelek iránt.

2022 első félévében a bankok enyhíteni terveznek a kis- és mikrovállalkozások hitelfeltételein, a Banki konjunktúrafelmérés alapján pedig a válaszadó intézmények 70 százaléka tervezi növelni a kkv-nak nyújtott hiteleik állományát.

A hitelintézeti szektor lakossági hitelállománya 2021-ben 15 százalékkal bővült, ami a lakáshitelek dinamikus növekedésének és a babaváró hitelek továbbra is jelentős volument képviselő folyósításának volt köszönhető. A negyedév során kihelyezett lakossági hitelek 647 milliárd forintos volumene elérte a pandémia előtt jellemző szintet, amiben a rendkívül élénk lakáshitelezés érdemi szerepet játszott.

A lakáshitel-szerződéseken belül az októbertől elindult NHP Zöld Otthon Program hatására 27 százalékra emelkedett az új lakások vásárlására és építésére felvett hitelek aránya. A lakáshitelezés felfutásában a lakásárak folytatódó emelkedése, a kibővült otthonteremtési támogatások,

a kamatemelés hatására előrehozott kereslet, valamint a Zöld Otthon Program egyaránt szerepet játszott.

Az újonnan kötött lakáshitel-szerződések felára historikus mélypontra süllyedt a negyedik negyedévben, ugyanis a kamatkörnyezet változásával emelkedő hosszú hozamok csupán részlegesen gyűrűztek át a hitelkamatokba. Ugyanakkor a bankok jelzése alapján 2022 első félévében az átárazások felgyorsulhatnak.

A Hitelezési felmérésre adott válaszok alapján a bankok változatlan hitelfeltételek mellett is élénkülő lakáshitel-keresletről számoltak be 2021 negyedik negyedévében, melynek folytatására a bankok negyede számít mind a lakáshitelek-, mind a fogyasztási hitelek tekintetében 2022 első félévében. A bankok fokozódó versenyt tapasztaltak a negyedik negyedévben, és 2022 első félévében a válaszadó intézmények

mintegy 40 százaléka növelné a kitettségét mind a fogyasztási-, mind a jelzáloghitelek piacán a Banki konjunktúrafelmérés alapján.

A Hitelezési folyamatok című kiadvány célja, hogy részletes képet mutasson a hitelezés legfrissebb trendjeinek alakulásáról, valamint segítséget nyújtson e folyamatok megfelelő értelmezéséhez.