ELKÉPESZTŐ, MI FOLYIK AZ ÉPÍTŐIPARBAN

Hírek2018. márc. 17.Növekedés.hu

Januárban 43,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés: nemcsak a lakásépítések, hanem az uniós forrásokon alapuló fejlesztések is jól húzzák az ágazatot. A kedvezményes (5 százalékos) áfakulcs jövő év végéig tart, ezért igyekezniük kell a fejlesztőknek: 30-40 ezer lakást kell addig átadni. Újabb jelentős bővülést ért el az építőipar. Januárban a termelés ugyanis 43,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél 48,4 százalékos volt a januári növekedés, az egyéb építményeknél pedig 33,4 százalékos emelkedést történt. Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője az adatokat értékelve azt mondta:

“A januári növekedés azért is figyelemre méltó, mert a magas bázishoz képest következett be, egy évvel ezelőtt, 2017 januárjában ugyanis 17 százalékos volt a bővülés”.
A szakember hozzátette: az építőipar kiugró növekedését a lakásépítések is hozzájárultak, ráadásul az épületépítésekre megkötött új szerződések értéke is 35 százalékkal nőtt. Balogh László szerint ennek az is oka lehet, hogy a lakásfejlesztőket rendkívüli módon szorítja az idő. A mostani szabályozás szerint ugyanis csak 2019 végéig lesz érvényben a kedvezményes - 5 százalékos - lakásépítési áfa.
 Ha a fejlesztők szeretnék befejezni a már megkezdett beruházásokat, akkor két éven belül legalább 30-40 ezer új lakást kell megépíteniük,
ezt követően ugyanis - ha addig nem változik az áfaszabályozás - csak jóval drágábban tudják értékesíteni azokat. A részletes januári adatokból kiderül, hogy a rendelésállomány január végén az épületépítéseknél 22,9 százalékkal, az egyéb építményeknél 158,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábbinál, ez pedig a következő 1-1,5 évre támaszt ad a növekedésnek. Balogh László utalt arra is, hogy a jelentős kereslet, az alapanyagok drágulása és a munkaerőhiány miatti béremelkedés miatt drágábbak lettek az építkezések.