Előrehozott választásokat kért Johnson, de leszavazták

Hírek2019. szept. 5.MTI, Növekedés.hu

A londoni alsóház elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a kormánynak, hogy megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból. A Konzervatív Pártból kiszavazókat kizárták, így a kisebbségbe került Boris Johnson előrehozott választásokat kért, á, leszavazták ebben is.

Elfogadta a londoni alsóház végleges formájában szerda este azt a törvénytervezetet, amely megtiltja Boris Johnson miniszterelnök konzervatív párti kormányának Nagy-Britannia rendezetlen, megállapodás nélküli kiléptetését az Európai Unióból.

 A 327-299 arányban jóváhagyott tervezet ezután a felső kamara, a Lordok Háza elé kerül további vitára.

Johnson az alsóház szerda esti döntése után bejelentette, hogy előrehozott választások kiírását kezdeményezi október 15-ére, de ezt az előterjesztést is leszavazták a képviselők.

Nemhogy a szükséges kétharmadot, de még a többséget sem kapta meg a törvényjavaslat. A választások közötti időszakot öt évben rögzítő brit parlamenti törvény értelmében a következő választás 2022-ben lenne esedékes, és az ennél előbbi parlamenti választás kiírásához kétharmados támogatásra - a jelenlegi létszám alapján 434 voksra - lett volna szükség az alsóházban, ám csak 298 alsóházi képviselő szavazott a kezdeményezésre. 

A rendezetlen Brexit tilalmáról szóló törvénytervezet lényege az, hogy

ha október 19-ig a parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál az október 31-én esedékes kilépés elhalasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig.

Johnson kijelentette: személyes meggyőződése és kormányának meggyőződése szerint is a kialakult helyzet megköveteli, hogy előrehozott választásokat tartsanak Nagy-Britanniában.

A brit miniszterelnök az elmúlt napokban azonban többször is határozottan leszögezte, hogy semmilyen körülmények között nem hajlandó kezdeményezni az Európai Uniónál a kilépés elhalasztását, és előrehozott választások kiírásának lehetőségére tett egyenes utalást arra az esetre, ha az alsóház véglegesen jóváhagyja a rendezetlen Brexit tilalmát célzó ellenzéki indítványt.

A kormánnyal a kedd éjszakába nyúló szavazáson a tory frakció 21 tagja is szembefordult; őket szerdán kizárták a frakcióból és megtiltották számukra, hogy a következő parlamenti választáson a Konzervatív Párt színeiben induljanak.

Nincs ok aggodalomra Boris Johnson brit kormányfő politikai jövője miatt - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök szerdán. 

Az elnök a Fehér Házban újságírók előtt hangoztatta: Boris Johnson "tudja, hogyan kell győzni". "Boris a barátom, aki teljes erőbedobással harcol a győzelem érdekében"- fogalmazott.

Majd a brit kormányfő és a parlament közötti vitára utalva hozzáfűzte, hogy - mint fogalmazott - nem kell aggódni a miniszterelnökért. 

Az amerikai elnök közvetlenül az előtt nyilatkozott, hogy a londoni alsóház szerda este elfogadta a rendezetlen Brexit tilalmát célzó tervezetet, a brit kormányfő pedig ezt követően előrehozott választás kiírását kezdeményezte.

Donald Trump korábban többször és nyilvánosan is kifejezte barátságát és elismerését a brit politikus iránt. "Boris pontosan az az ember, akire az Egyesült Királyságnak szüksége van" - írta Twitteren még augusztusban, amikor Johnson bejelentette, hogy átmenetileg felfüggeszti a parlament tevékenységét.