Embert küldött az űrbe Elon Musk

Hírek2020. máj. 30.Fellegi Tamás

Több szempontból egyedülálló az esemény: az első magánkezdeményezésű űrutazás, és az első, ahol a meghajtó rakéta visszatér és újból indítható. Végül: 9 év szünet után indul amerikai földről űrhajós.

Elakadt iparág

Az űrhajózás az elmúlt évtizedekben lemaradó, elhanyagolt iparág lett, pedig a kezdeti sikerek, főleg a Holdra szállás után úgy tűnt 50 éve, hogy ez lesz fejlődés egyik húzóágazata. Az ezredforduló után azonban elakadt a folyamat, miután a második amerikai űrsikló is balesetet szenvedett, és megsemmisült legénységével együtt. Kétségkívül, az iparágat korában a szuperhatalmi versengés is hajtotta, ugyanakkor azonban csak nyelte a pénzt, de odáig nem jutott, hogy a megtérülés lehetősége felmerüljön. Az egyetlen konkrét hasznot a műholdak feljuttatása jelentette, ami forradalmasította a telekommunikációt.

2011-ben le is állt az amerikai űrsikló program: úgy döntöttek, nem szánnak több pénzt az iparágra. Az amerikai űrhajósok akkortól orosz hagyományos rakétákkal utazhattak az űrbe, nem olcsón: jelenleg 86 millió dollár az orosz út ára. Ugyanakkor a NASA jelezte, hogy várja vállalkozók jelentkezését, akik a kezükbe veszik az iparágat (mint szinte minden mást Amerikában): az állami szervezet biztosítja meglévő infrastruktúráját és tapasztalatát.

Nem ismer lehetetlent

Elon Musk, napjaink egyik legnagyobb vállalkozó szelleme hamar rá is mozdult a dologra, de kezdetben kudarcokkal szembesült. Na de éppen attól fantasztikus vállalkozó, hogy nem riad meg a látszólag lehetetlentől sem, és csődközeli állapot után cége, a Space X végül elindította rakétáit, és a NASA meg is bízta teherszállítási feladatokkal (részben a Nemzetközi Űrállomásra, részben műholdak felbocsátására). Volt ugyan két komoly baleset, ahol a drága rakomány megsemmisült, de aztán ügyesen fejlesztett a cég, sőt, pár éve odáig is eljutott, hogy a meghajtó rakéta visszatér, és adott helyen, helikopter módjára leszáll, majd többször újra használható lesz.

Eljött a nap

Innen már természetes volt, hogy a következő lépés emberek utaztatása lesz: ennek most jött el az ideje. Az első indulási időpont szerdára volt kitűzve, de akkor az időjárás nem volt megfelelő a floridai indítóállás körzetében. A második, szombati időpont előtt is nagy volt a bizonytalanság, miután viharok képződtek a közelben, végül azonban elvonultak, elhárult az akadály. A fellövés után a Falcon 9-es fő hajtórakéta visszatért, a Crew Dragon nevű űrjármű, amely természetesen teljesen önvezető, a Nemzetközi Űrállomás felé vette az útját, ahol az űrhajósok átszállnak, az űrhajó pedig visszatér a földre, mivel azt is többször használhatóra tervezték. A tervek szerint ez az űrutazás költségcsökkentésének leghatékonyabb módja.

A program

A két űrhajós, Robert Behnken és Douglas Hurley 49, illetve 53 évesek, nagy tapasztalatuk van, miután az űrsiklókkal is többször repültek a program idején. A tervek szerint 3 hónapig maradnak az űrállomáson (ahol egy amerikai és két orosz űrhajós várja őket), és akkor értük megy majd egy másik Crew Dragon, amely már több embert fog odafelé szállítani (a mostaniban is 7 ember számára van hely). A leszállás visszaérkezéskor még kissé „fapados”: ejtőernyők nyílnak ki és úgy pottyan a jármű az óceánba, ahol a megfelelő vízijármű érte megy (nem lenne meglepő, ha pár éven belül Elon Musk csapata elegánsabb leszállási módszerrel állna elő).

Nagy lépés az emberiségnek

Nos, összefoglalva, miben lépett nagyot előre az emberiség: eljött a fejlesztésre, újításra és egyben költségcsökkentésre koncentráló, lehetetlent nem ismerő vállalkozók kora az űrrepülésben. A meghajtó rakéta és maga az űrhajó többször felhasználható, és szemben a korábbi űrsiklókkal, sokkal kevésbé van veszélynek kitéve a visszaút során (ott egy hatalmas felületen a súrlódás fékezte a hatalmas járművet, így olyan hő keletkezett, ami a legkisebb hiba esetén is a jármű pusztulását okozta).

Elon Musk most Amerika számára is dicsőséget szerez: 9 év után először onnan indulhatott az űrhajó. Mondani sem kell, hogy a zseniális vállalkozó számára ez csak a kezdet: tervei között egy sokkal nagyobb űrhajó, a Starship megépítése szerepel, amely idővel akár a Marsra is eljuttatná utasait.