A karantén alatt is folyamatosan edzettek a Spartan-közösség tagjai

Interjú2020. máj. 31.Növekedés

Pár év alatt világmozgalom lett a Spartan Race, amely mára a legnépszerűbb akadályfutó-versenysorozat, köszönhetően a több milliós résztvevő- illetve rajongótábornak. A versenyzők célja önmaguk legyőzése, véghezvinni az emberfeletti erőpróbákat: futni, kúszni, mászni, tüzet ugrani – mondta a Növekedés.hu-nak adott interjúban a Spartan Hungary egyik nagykövete. Marossy Gergely szerint a magyar közösséget jobban összekovácsolta a járvány, a tagok az elmúlt két és fél hónapban virtuálisan edzettek, de már készülnek a valós megmérettetésre, a fizikai és lelki határok feszegetésére.

Egyre népszerűbb a Spartan. Mi lehet a „titok”?

Amennyiben valaki ki szeretné kipróbálni ezt a sportot, annak javaslom, hogy kérdezze meg ismerőseit, akik közül biztosan akad olyan, aki hallott már róla, netán űzi is ezt a fantasztikus, erőt és kitartást próbáló tevékenységet, amelynek nemrég volt a tízedik születésnapja. Spartan versenyeket 2010 óra rendeznek, de már az ezt megelőző tíz évben is létezett az esemény, csak más néven.

Kezdetben egy állóképességi erőpróba volt, mára világszintű akadályfutó versenysorozattá vált.

A kitaláló Joe De Sena amerikai élsportoló, ultrafutó atléta. Elképzelése egyszerű, ám annál nehezebb megvalósítani. Fizikumot és lelki erőt igénylő terheléses versenyt álmodott meg azzal a céllal, hogy százmillió sportolni vágyót mozgasson meg.

Hol tart most a mozgalom?

A fejlődést szemlélteti, hogy a rendezvényeket kezdetben Vermont sziklás hegyei között tartották. Mostanra több, mint 40 országban elérhetők az események. Hazánk a Közép-európai Régióhoz tartozik, itthon évente három kétnapos verseny hétvégénk van.

Sajnos a járványhelyzet miatt jelenleg szünetelnek az események, azonban a szervezők és a versenyzők remélik, hogy ez az állapot már nem tart sokáig.

Milyen versenyszámok vannak?

Léteznek klasszikus távok: a Sprint minimum öt kilométeres és húsz akadályt kell leküzdeni, a Super minimum 10 kilométeres 25 akadállyal, valamint a Beast, amely minimum 21 kilométer, legalább 30 akadállyal. Abszolút kihívás az Ultra, ahol 50 kilométeren keresztül több, mint 60 akadályt kell teljesíteni 15 órás szintidővel.

Gondoltak a gyerekekre is, nekik rendeznek Kids futamokat. A legkisebbek különböző korcsoportokban eltérő távokon mérettethetik meg magukat. Aki más típusú kihívásra vágyik, választhatja az úgynevezett Extreme Endurance vonalat, ennek része a Hurricane Heat, amely nem verseny, inkább egy katonai-jellegű kiképzéshez hasonlító kihívás, ahol a feladatokat csapatban kell végrehajtani.

A klasszikus versenytávok esetében továbbá különböző kategóriákban lehet indulni. Az Elit futamokban a legjobbak indulnak. Szintén versenyzői kategória az „Age Group”, ahol a futamokban indulókat korcsoport szerint értékelik. A legtöbben az Open kategóriát választják. Mint látszik, ésszerű, logikusan egymásra épülő szintekről beszélünk, ahol mindenki megtalálja a számára ideális feltételeket.

A kulcsszó a terheléses erőpróbán van?

Igen. Rengetegen szeretik feszegetni a tűrőképességük határát, kitartásukat. Már az ókori olimpián is volt olyan futószám, amelyet a sportolóknak katonai ruházatban, fegyverzettel kellett megtenni, amelyhez igen kemény fizikum kellett. Manapság terepfutás, illetve erőnléti edzés szükséges a felkészüléshez, így születik az kondíció a küzdelemhez.

Mennyien indulnak egy-egy megmérettetésen?

Ez változó, függ a verseny típusától és a helyszín befogadó képességétől - azonban Magyarországon nem ritka a teltházas esemény sem.

Tavaly itthon közel 23000 felnőtt és 5000 gyermek állt rajthoz.

Önnek mit jelent a Spartan-életforma?

A futást szerettem volna az erőnléttel párosítani. Egyik ismerősöm 2016-ban hívta fel a figyelmem erre a sportra. Persze jelentős múltam volt, ugyanis atletizáltam, majd kosaraztam. A tavalyi idényben már vezetőedző voltam a női kosár-élvonalbeli PINKK-Pécsi 424 együttesében. Most is vezetek mérkőzéseket, de az igazi szerelem a Spartan lett. Ezt az érzést, ezt az életfilozófiát ki kell próbálni, hiszen ahogy az életkor növekszik, úgy lesz egyre inkább kikerülhetetlen a futás.

Marossy Gergely

Éppen ezért bízom benne, hogy június végén megrendezhetik Orfűn a rangos Spartan-viadalt. Amennyiben igen, a szervezők mindent megtesznek majd a versenyre látogatók biztonságának érdekében. A Fishing on Orfű fesztivál miatt a helyieknek jó tapasztalatai vannak, hogyan kell egy olyan eseményt kezelnünk, amely sokakat mozgat meg. Spartan versenyt június közepén már rendeznek a floridai Jacksonvillben, természetesen a járványhelyzetre való tekintettel kiemelt óvintézkedések mellett.

Az, hogy a sportág egyik nagykövete lett, milyen plusz feladatokat jelent? Jut ideje a versenyzésre?

A spártai Trifecta Világbajnokságon induló magyar csapat kapitánya vagyok, valamint a Spartan nagykövete. Muszáj volt az óriási létszám miatt leosztani a feladatokat. Miután számos hazai versenyt teljesítettem, továbbá részt vettem az eddigi, Spártában megrendezett eseményeken, megtiszteltetés volt, hogy felkértek erre. Pécsett élek, az itteni Spartan Training Groupot is vezetem. A sportot népszerűsítem, ám nem az íróasztal mögül, hiszen edzéseket tartok, illetve 49 évesen aktívan versenyzek. Szeretném, ha a példámból tanulva, a középkorúak is kimozdulnának a karosszékből. A versenyeken a lebonyolításban is segédkezem, akárcsak sokan mások, önkéntesként. Mint látszik, mindez többet jelent annál, hogy odaállok a rajtvonalhoz és megküzdök magammal.

Pár hónap alatt a járvány azonban a legfontosabbat vette el tőlünk.

Azaz?

A célt. Azt a cél, amely motivált, amely a löketet, a küzdés örömét adta. Az idei első, áprilisra tervezett versenyt kénytelenek voltak elhalasztani a szervezők, a Spartan Veszprém Honor Race egy speciális esemény, a Spartan Hungary és a Magyar Honvédség együttműködésében. A rendezvényt természetesen megtartják, amint arra lehetőség nyílik.

Milyen áthidaló megoldást találtak ki a karantén idejére?

Magyarországon közel 50 településén működnek hivatalos Spartan Traning Groupok, ahol bárkit szívesen látnak. Az edzőcsoportok célja, hogy mozgásban maradjanak a sport-és kalandkedvelő társak. A feladat az, hogy heti legalább egy ingyenes edzés legyen, hiszen egyre többen szeretnének megfelelően felkészülni versenyeinkre és javítani mind fizikális, mind mentális képességeiken. Ezért edzenek együtt lakóhelyükön, többnyire szabadtéren, időjárási körülményektől függetlenül.

Amikor azzal szembeültünk, hogy átmenetileg nem lehet ezeket az edzéseket megtartani, akkor találtuk ki, hogy legyen online edzés, illetve egyéni felkészülés.

Ezidő alatt vannak továbbá a Zoom-alkalmazáson keresztül elérhető ingyenes edzések a közösségnek a hét majd minden napján – ezek a tréningek most már Facebookon is követhetők élőben, illetve visszanézhetők. Én is azok között vagyok, akik tartanak ilyen edzést. A szervezők az elhalasztott versenyek eredeti időpontjában egyénileg, akár otthon kivitelezhető ingyenes virtuális versenyeket rendeznek, amelynek teljesítéséért virtuális érem jár.

A feladatokat hogyan ismerik meg a versenyzők?

Online közzéteszik, hogy mit kell végrehajtani, hiszen most valós akadályokat nem küzdhetünk le. Ilyen például, hogy futás közben harmincszor guggolni kell, vagy fekvőtámaszozni.

Internetes versenymeghívó a csehországi Kroměříž Spartan virtuális eseményekre

Amennyiben valakit egyedül látnak futni a szabadban, vagy épp guggolni, netán pókjárásban közlekedni a Margit-szigeten, akkor lehet, hogy épp Spartan versenyzővel találkoznak. A gyakorlatokat előzőleg, videón is ismertetik, és bemutatják, hiszen lényeges, hogy a kivitelezés helyesen történjen. A versenyző mobil applikációval, vagy egyéb módon is igazolhatja, hogy teljesítette a kihívást, ezt követően pedig jóváírják az eredményét – reméljük, nemsokára folytatódnak az igazi versenyek.

Milyen bajnokságai vannak a Spartannak?

Létezik a Közép-európai Regionális Bajnokság, melynek öt állomása van régiónk országaiban (Szlovákia, Csehország, Románia, Lengyelország és hazánk). Van hegyi bajnokság, az úgynevezett Mountain-Series, ahol kemény terepeken, nagy szintemelkedéssel rendelkező pályák képezik a viadal állomásait. Vannak kontinensviadalok, ennek megfelelően van Európa-bajnokságunk és több típusú világbajnokság.

Az EB-n és a normál VB-n Beast távon zajlik a küzdelem, de van Ultra VB is, amely egy 24 órás verseny, szélsőséges domborzati és időjárási körülményekkel rendelkező helyszínen rendezik a viadalt. A Trifecta VB-n mindhárom klasszikus távon el kell indulniuk a résztvevőknek és az összesített eredmény számít. Ez utóbbin, ha minden jól megy, idén hetven országból érkeznek versenyzők.

A résztvevők falakat másznak, sárban kúsznak, függeszkednek, köteleket másznak, rámpákon futnak.

Nem volt olyan verseny, akár itthon, akár külföldön, ahol ne lett volna sok induló. A szervezések mellett sokat utazom, mint látja, széles a program, azaz a versenypaletta.

Világutazó lett? 

Pár év alatt megvolt az USA, Izland, a környező összes ország.

Mekkora mindebben az üzlet?

A szervezők számára elengedhetetlen a nagyszámú résztvevő, e nélkül nem lehetne megvalósítani ezeket az összetett versenyeket. A rendezés meglehetősen költséges, az esemény színvonala kapcsán pedig magas elvárásai vannak mind a Spartan Globalnak, mind a versenyzőknek – hiszen egy nemzetközi liszenszről van szó.

Az USA-ban a versenyeknek jóval magasabb nézettsége van, a szponzorok sorban állnak a támogatásokkal, hiszen remek reklámhoz jutnak. Az iparág kiépült.

A versenyzőket tekintve amatőr szinten ez egy felejthetetlen élményeket adó hobbi, azonban a résztvevők – más sportágakhoz hasonlóan – maguk finanszírozzák a versenyzéshez szükséges felszerelést, nevezést, utazást.

És a profik?

Náluk már más a helyzet, hiszen vannak szponzorok, az Elit kategória pénzdíjas verseny, a nagy nemzetközi eseményeken több ezer dolláros jutalmakat vihetnek haza a legjobbak. Utóbbiaknál jelenleg nemzetközi szinten vannak igazán olyan versenyzők, akiket az életvitel-szerű versenyzés és az eredmények alapján kapott bevétel miatt „profinak” nevezhetünk, régiónkon belül elsősorban a cseheknél és a szlovákoknál.

A magyar versenyzőknél mi a helyzet?

A szponzoráció még kevéssé jelentős, mint az említett országokban. De alakul, csak lassabban. Inkább az egyéni szponzoráció a jellemző.

A csehek, a szlovákok miért vannak előnyösebb helyzetben, mint mi?

A válasz egyszerű. Maga a Spartan 2-3 évvel előbb indult ezekben az országokban, egyrészt ez okozza a jelentős előnyt. Más részről e sport alapja a terepfutás, a fenti országokban a hegyi sportoknak komoly múltja, sportolói közössége és kultúrája van. Nálunk a terepviszonyok eltérőek. Nekem Pécsett ott van a Mecsek, könnyebb helyzetben vagyok, mint például egy alföldi versenyző.

Van már olyan profi versenyzőnk, akit eltart a Spartan Race?

A szlávoknál és a cseheknél biztosan, de arról nem tudok, hogy lenne olyan magyar versenyző, aki kizárólag ebből él.

Említette az Elit kategóriát. Miként működik?

Pénzdíjas. Itt csak egyéni versenyzők indulhatnak, szigorúbbak a szabályok is. A dobogósok, illetve kontinens- és világversenyeken az első 5, esetenként 10 férfi és női versenyző kap pénzdíjat, ennek mértéke függ az adott táv hosszától és a versenyt rendező régiótól.

Vannak különböző bajnokságok, ahol a sorozat végén szintén pénzdíjat (is) kapnak a legjobbak.

Nem véletlen, hogy az a külföldi, aki az Elit futamban indul, többnyire hivatásosnak számít. Itthon erre még várni kell.

A másik versenyzői kategória az Age Group, ahol 10 korcsoportban indulnak a versenyzők. Itt nincs pénzdíj, viszont ha a dobogón végez valaki, akkor olyan bónuszt kap, amellyel ingyen tud nevezni a következő megmérettetések valamelyikére. A magyarok nagyon eredményesek ebben a kategóriában, nemzetközi szinten is.

Láttam sokkoló fotókat is…

Nem véletlen, kemények ezek a megmérettetések, akad sérülés is. Addig mennek, addig csinálják, illetve csináljuk, ameddig bírjuk. Akárcsak egykor, a spártai katonák.

(Fotók: Marossy Gergely és Spartan Hungary)