Az amerikai jó hírekre is erősödött a forint

Hírek2022. dec. 13.Sz.A.

A vártnál gyorsabban mérséklődött az infláció az Egyesült Államokban: novemberben 7,1 százalékos drágulási ütemet mértek. A kedvező adat megdobta a tőzsdéket, és a forint is kedvezően reagált: az euróval szemben a reggeli 414-es szintről a 408-as szintet is megközelítette. A forint-dollár árfolyam a 385-ös szint körül járt a késő délutáni órákban.

Kifejezetten jó tőzsdei hangulatot hozott a friss amerikai inflációs adat, amely az elemzői várakozásoknál kedvezőbben alakult: novemberben 7,1 százalékos fogyasztói árindexet mértek. A nyugat-európai és az amerikai indexek is emelkedtek a hír közlése után.

Mindez a Fed holnapi kamatdöntő ülése előtt különösen fontos: elemzői várakozások szerint holnap 50 bázispontos szigorítást hajthat végre a Fed, vagyis az eddigi 75 bázispontos mértéknél kisebb lépésben emelhet kamatot.

Az infláció változása az Egyesült Államokban (év/év, %, forrás: tradingeconomics)

Az infláció változása az Egyesült Államokban (év/év, %)

A kamatemelések hatására idén 14-15 százalékot esett az S&P500-as tőzsdeindex a recessziós félelmek felerősödése miatt.

Összehasonlításképp a német tőzsdeindex vesztesége idén 8 százalék, a japáné 3 százalék, míg a londoni tőzsde 4 százalékos nyereségnél tart.

A ma közölt inflációs adat jelzi, hogy tetőzhetett az infláció az USÁ-ban, és a Fed hamarabb megállhat az agresszív kamatemelési ciklussal. Mindez a tőzsdei árfolyamoknak és a feltörekvő devizáknak, így a forintnak is kedvez.

Az alacsonyabb infláció ugyanis kisebb kamatemelést jelenthet, ami összességében a dollárt gyengítette: a forint ma több mint két százalékot erősödött a dollárral szemben, míg az euróval szemben 1,3 százalékos erősödést láthattunk napközben.

A Fed alapkamatának alakulása (%, forrás: tradingeconomics)

A Fed alapkamatának alakulása (%, forrás: tradingeconomics)

A forint a reggeli 414-es szintről a 408-as szint közelébe erősödött a nap folyamán, s késő délutáni órákban a forint-euró kurzus a 410-es szint körül mozgott, a forint-dollár árfolyam pedig a 385-ös szintre süllyedt.

Az euróövezetben mért infláció is már tetőzhetett (%, év/év)

Az euróövezetben mért infláció is már tetőzhetett (%, év/év)

A forintot ma a tegnap késő esti hírek erősítették elsősorban, miszerint sikerült kompromisszumot kötni az EU-val az Ukrajnának szánt uniós hitelről és a globális minimumadóról, cserébe gyorsabban felszabadulhatnak a Magyarországnak járó uniós források az előírt feltételek teljesítése után.

Könnyebben hozzáférhetünk majd a Helyreállítási Alap forrásaihoz, és az eddigi 7,5 milliárd eurónál kevesebb, 6,3 milliárd euró felzárkózási forrást blokkolhat az Európai Tanács az uniós nagykövetek hétfő esti megállapodása nyomán.