Fontos adatok a héten

Hírek2019. ápr 13.MKB Elemzési Központ

A KSH friss adatai alapján: az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz képest februárban 48 százalékkal emelkedett. Ez a megelőző hónapok masszív növekedéséhez viszonyítva is kiugró adat. Ráadásul az ágazat minden szegmense dinamikusan bővült (részletek hamarosan).

 

Korábbi elemzésünk:

Hétfőn ismerhetjük meg az építőipar februári teljesítményét

Idén januárban az építőipari termelés volumene 29,1%-kal emelkedett 2018 azonos időszakához képest, mely a tavaly decemberi 17,5%-os éves szinten mért bővüléshez viszonyítva erősebb növekedési dinamikát jelent (kiigazítatlan adatok). Ráadásul ezen szintnél magasabb építőipari termelésbővülést utoljára tavaly júliusban tapasztalhattunk idehaza (36%, év/év alapon nézve). Idén februárban továbbra is dinamikus, kétszámjegyű növekedést várunk az építőipar teljesítményében.

Ugyan az építőipar bővülése a tavalyi évben tovább folytatódott, azonban a szerződésállományok alakulását vizsgálva már látszódnak a felívelő ciklus végének egyre intenzívebb jelei. 2018 eleje óta a szerződésállomány növekedési üteme folyamatosan lassul, és mostanra gyakorlatilag megállt annak bővülése. Az EU-s forrásoknak köszönhetően továbbra is az infrastruktúra-építés húzza az ágazatot, viszont itt is elindult már a szerződésállomány csökkenése. A 2019-es év még erős lehet az EU-s pénzeknek köszönhetően, azonban ezt követően lassulás jöhet az ágazatban.

Továbbá az épületek építése alágazat lassulását okozhatja az áfa-szabályok változása. Az új szabályok szerint ugyanis 2019 decemberéig van lehetőség a kedvezményes, 5%-os áfa-kulcs alkalmazására az újépítésű lakóingatlanok esetén. Ez alól kivételt képeznek azok az építési projektek, amelyek 2018. november 1-ig építési engedélyt szereztek. Ez esetben 2023. december 31-ig van még lehetőség a kedvezményes áfa-kulcs igénybevételére. Az alágazat visszaesését tompíthatja a családtámogatási intézkedések kiterjesztése. Ennek keretében bővül a CSOK, illetve nő a kedvezményes CSOK-hitel összege a kettőnél több gyereket vállaló családok számára. Új intézkedésként jelent meg a nagycsaládosok jelzáloghitelének csökkentése, amelyet a három gyereket vállaló családok vehetnek majd igénybe. Egy további támogatási elem lesz a babaváró kölcsön, amely 10 millió forint kamatmentes és szabad felhasználású hitelt jelent a legalább egy gyermeket vállaló családok részére. Ennek egy részét várhatóan szintén lakásvásárlásra fordítják majd az érintett családok.

A munkaerőhiány és az ebből eredő béremelkedés a hazai építőipari szektort is sújtja, melyet az ágazat vállalatai hatékonyságnövelő beruházások megvalósításával képesek lehetnek ellensúlyozni.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.