Fontos adatok a héten

Hírek2019. ápr. 13.MKB Elemzési Központ

A KSH friss adatai alapján: az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz képest februárban 48 százalékkal emelkedett. Ez a megelőző hónapok masszív növekedéséhez viszonyítva is kiugró adat. Ráadásul az ágazat minden szegmense dinamikusan bővült (részletek hamarosan).

 

Korábbi elemzésünk:

Hétfőn ismerhetjük meg az építőipar februári teljesítményét

Idén januárban az építőipari termelés volumene 29,1%-kal emelkedett 2018 azonos időszakához képest, mely a tavaly decemberi 17,5%-os éves szinten mért bővüléshez viszonyítva erősebb növekedési dinamikát jelent (kiigazítatlan adatok). Ráadásul ezen szintnél magasabb építőipari termelésbővülést utoljára tavaly júliusban tapasztalhattunk idehaza (36%, év/év alapon nézve). Idén februárban továbbra is dinamikus, kétszámjegyű növekedést várunk az építőipar teljesítményében.

Ugyan az építőipar bővülése a tavalyi évben tovább folytatódott, azonban a szerződésállományok alakulását vizsgálva már látszódnak a felívelő ciklus végének egyre intenzívebb jelei. 2018 eleje óta a szerződésállomány növekedési üteme folyamatosan lassul, és mostanra gyakorlatilag megállt annak bővülése. Az EU-s forrásoknak köszönhetően továbbra is az infrastruktúra-építés húzza az ágazatot, viszont itt is elindult már a szerződésállomány csökkenése. A 2019-es év még erős lehet az EU-s pénzeknek köszönhetően, azonban ezt követően lassulás jöhet az ágazatban.

Továbbá az épületek építése alágazat lassulását okozhatja az áfa-szabályok változása. Az új szabályok szerint ugyanis 2019 decemberéig van lehetőség a kedvezményes, 5%-os áfa-kulcs alkalmazására az újépítésű lakóingatlanok esetén. Ez alól kivételt képeznek azok az építési projektek, amelyek 2018. november 1-ig építési engedélyt szereztek. Ez esetben 2023. december 31-ig van még lehetőség a kedvezményes áfa-kulcs igénybevételére. Az alágazat visszaesését tompíthatja a családtámogatási intézkedések kiterjesztése. Ennek keretében bővül a CSOK, illetve nő a kedvezményes CSOK-hitel összege a kettőnél több gyereket vállaló családok számára. Új intézkedésként jelent meg a nagycsaládosok jelzáloghitelének csökkentése, amelyet a három gyereket vállaló családok vehetnek majd igénybe. Egy további támogatási elem lesz a babaváró kölcsön, amely 10 millió forint kamatmentes és szabad felhasználású hitelt jelent a legalább egy gyermeket vállaló családok részére. Ennek egy részét várhatóan szintén lakásvásárlásra fordítják majd az érintett családok.

A munkaerőhiány és az ebből eredő béremelkedés a hazai építőipari szektort is sújtja, melyet az ágazat vállalatai hatékonyságnövelő beruházások megvalósításával képesek lehetnek ellensúlyozni.