Ettől tartottak az oroszok - Újabb ország állhat be Kijev mögé

Hírek2022. okt. 18.D.J.

Ez történt hétfőn az ukrán háború 236-dik napján:

- Izrael eddig az ukrán háború kapcsán igyekezett semleges lenni, ám ez most változhat. Izraeli tisztviselők nem kommentálták Dmitrij Medvegyev, Oroszország volt elnökének megjegyzéseit, miszerint Tel-Aviv katonai segélyeket akar szállítani Ukrajnának.

Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács jelenlegi alelnöke hétfőn távirati üzenetében óva intette Izraelt Kijev felfegyverzésétől, és ezt „meggondolatlan lépésnek” nevezte, amely „tönkreteszi az országaik közötti kapcsolatot”.

- Moszkva újabb csapásokat hajtott végre Kijev ellen. A dróntámadások négy ember halálát okozták. Denis Shmygal, Ukrajna miniszterelnöke szerint több energialétesítmény is megsérült. Emiatt több száz városban és faluban megszűnt az áramellátás.

- Egy orosz harci repülőgép az ukrán határtól nem messze egy délnyugat orosz város lakónegyedébe csapódott be – jelentett az orosz állami hírügynökség. Az incidensben hárman meghaltak.

Több embert kórházba kellett szállítani. A pilóták még a katasztrófa előtt katapultáltak.

- Ukrajna bejelentette, hogy 100 női foglyot cseréltek ki Oroszországgal. „Minél több orosz foglyunk van, annál hamarabb tudjuk kiszabadítani a hőseinket. Minden ukrán katonának, minden frontvonal parancsnokának emlékeznie kell erre” – mondta Zelenszkij ukrán elnök.

- Délen az ukrán csapatok egyre közelebb nyomulnak a háromszázezres Herszon városához.

- Ukrajna külügyminisztere felszólította az Európai Uniót, hogy szankcionálják Iránt, amiért Teherán kamikaze drónokat szállított Oroszországnak.

- Irán hétfőn tagadta, hogy harci eszközökkel látták el Moszkvát.

- Az Európai Unió beleegyezett annak a missziónak az elindításába, amelynek a keretében 15 ezer ukrán katonát képeznének ki. A 107 millió euróba kerülő program november közepén indulhat el Németországban és Lengyelországban.

Ezenkívül Brüsszel további 500 millió eurót biztosít fegyvervásárláshoz.

Magyarország az ukrán hadsereg számára indított európai uniós kiképző misszióról szóló szavazásnál egyedüli tagállamként élt a konstruktív tartózkodás lehetőségével mivel a kormány nem támogatja az eszkalációs kockázattal járó javaslatokat - közölte a minisztérium tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

- Ügyvédje szerint elmenekült Oroszországból Marina Ovsyannikova, az állami tévé egykori újságírója, aki márciusban tiltakozott a háború ellen.