EU: kínai ellenséges felvásárlások várhatók

Hírek2020. ápr. 15.Növekedés.hu

Szükséges lehet, hogy az államoknak be kell szállniuk országaik magáncégeibe megvédendő azokat a kínai ellenséges kivásárlásoktól - mondta Margrethe Vestager, az Európai Unió digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöke.

Ez a szándék egyik eleme annak az EU cselekvési programnak, amelynek célja, hogy a koronavírus-járvány időszakában is megvédje az európai gazdaságot - számol be az Euronews.

Szakértők hosszú ideje tartanak attól, hogy egyes vállalatok kínai versenytársaik célkeresztjébe kerültek. A jelenlegi járvány miatt jelentős gazdasági visszaesés következett be, a részvények árfolyama Európaszerte meredeken csökkent. A kialakult helyzetben növekedett e vállalatok sebezhetősége az esetleges külföldi kivásárlással szemben.

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöke a Financial Times újságírójának elmondta:

Semmi problémánk nincs az olyan államokkal, amelyek a szükséges helyzetekben piaci szereplőként viselkednek. Nincs kifogásunk, ha üzletrészt szereznek egy vállalatban, ha el akarják hárítani egy ellenséges kivásárlás veszélyét. Nagyon fontos, hogy tisztán lássuk: valós a veszélye annak, hogy a sebezhető vállalatok ilyen akciók célpontjai lehetnek. A jelenlegi helyzetben különösen indokolt, hogy erre a problémára nagy figyelmet fordítsunk. Ma ezt tekintjük egyik fő feladatunknak”.

A jogi szabályozás lehetséges változtatásai már a koronavírus-járvány előtt napirenden voltak. Azonnali intézkedésekre ugyan valószínűleg nem kerül sor, Margrethe Vestager azonban leszögezte: olyan előírásokat akar életbe léptetni, amelyek visszatartó erejűek és azokat „a lehető leggyorsabban” ki kell dolgozni.”

A módosítások célja elsősorban a vonatkozó francia és német aggodalmak eloszlatása. Az új előírások azokra a nagyvállalatokra vonatkoznának, amelyeket nem EU-tagállamok kormányai birtokolnak, illetve támogatnak és pénzügyi erejük tisztességtelen előnyt biztosít számukra európai versenytársaikkal szemben.

A felvetett javaslatokat szakértői egyeztetések során pontosítják és az Európai Parlament elé terjesztik jóváhagyás céljából.

Az EU bejelentette, hogy enyhíti az állami támogatások tilalmára vonatkozó törvényeket. Lehetővé teszi, hogy az országok kisegítsenek vagy akár nemzeti tulajdonba vegyenek bizonyos vállalatokat, amelyek a jelenlegi, durva gazdasági visszaesés körülményei között csődveszélybe kerülhetnek.