Európa túlzottan függ a kínai gyártású gyógyszerektől?

Hírek2020. márc. 7.Sz.A.

A koronavírus kapcsán egyre inkább fókuszba kerül, hogy Európa milyen nagy mértékben függ a Kínában előállított gyógyszerimporttól. Kínában készül számos alapető gyógyszer alapanyaga, melyeket főként európai és amerikai exportra gyártanak, és ha bármi zavar támad a termelésben, azt már Európa is megérzi. Szakértők szerint fel kellene számolni a túlzott függést a kínai gyártástól.

Azé a világ, aki a gyógyszerellátást ellenőrzi – jelentette ki még tavaly, egy kongresszusi bizottsági meghallgatáson Rosemary Gibson, aki társszerzője annak a könyvnek, amely arról szól, mennyire kitettek az amerikaiak a kínai gyógyszergyártásnak. Mint az a Challanges francia gazdasági hetilap felidézi, általában az Egyesült Államok és a világ is figyelmen kívül hagyja az ebből fakadó egészségügyi és nemzetbiztonsági kockázatokat, de ezen a hozzáálláson változtatni kell az új koronavírus feltűnésével. 

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) már kapcsolatba is lépett mintegy 20 fontos termék gyártójával, közös jellemzőjük, hogy a fő hatóanyag Kínában készül.

A fő kérdés az, hogy számíthatnak-e hiányra a kínai koronavírus-járvány miatt, hiszen az amerikai piacon forgalomba hozott gyógyszerek úgynevezett “aktív gyógyszeripari alapanyagainak” (rövidítve API) 88 százalékát külföldön állították elő 2018-ban. Kína a világban vezető szerepet játszik a generikus gyógyszerek (az originális gyógyszerek azonos hatóanyagú másolatai), és az API-k gyártásában is. Ez utóbbi hatóanyagokat megtalálhatjuk a penicillintől kezdve az ibuprofén fájdalomcsillapítón át a cukorbetegek acarbose-tartalmú gyógyszeréig.

Nem tudni pontosan, mennyi API-t állít elő Kína, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 20 százalékos a kínai részesedés, de brit szakértők szerint inkább a duplájáról van szó. 

Az új koronavírus-járvány kitörésekor Kína karanténnal és más korlátozó intézkedésekkel – így a gyárak leállításával – igyekezett elejét venni a fertőzések továbbterjedésének.

Az autógyárak egyből megérezték, a világ mennyire függ a kínai alkatrészektől és termékektől, de arra eddig kevésbé figyeltek, hogy egy a gyógyszeripari alapanyagok gyártására is igaz.  Az API-piac globálisan 155-200 milliárd dollár értékű, és évi 6-7 százalékos ütemben növekszik. Kína 2018-ban több mint 71 milliárd dollár bevételre tett szert az alapanyagok gyártásából, és az éves növekedés ütem 14-15 százalék körüli. 

Az egyik legnagyobb kínai API-exportőr a Zhejiang Hisun nevű cég, amely több mint 130 féle, antibiotikumokban és rákgyógyszerekben is használatos hatóanyagot gyárt, és mintegy 70 országba exportál.

Az arab portál szerint úgy tudni, a cég rendületlenül termel a járvány alatt is, noha Zhejiang tartományban szintén elég magas a fertőzöttek száma. Már a kínai kereskedelmi minisztériumot is izgatja az ellátás kérdése, ezért felmérést kezdeményezett arról, hogy mennyire érinti a járvány a gyógyszerexportot. Az eredményeket azonban nem fogják nyilvánosságra hozni.

Mindez aggodalomra ad okot, hiszen nehéz lesz gyorsan helyettesíteni a kínai API-gyártást, ha bármi komolyabb zavar támad az ellátási láncban – véli a világ legnagyobb gyógyszeripari cégeit elemző nemzetközi alapítvány, az Access to Medicine Foundation.

Egy svájci szakmai felmérés szerint a világ gyógyszeripara 85 százalékos esélyt ad annak, hogy az ellátási láncok sérülnek, és több mint a harmaduk szerint a járvány alapvetően érinteni fogja az aktív gyógyszeripari alapanyagok gyártását.

Az ellátási zavarok a második negyedévben érzékeltethetik a hatásukat. Ezért szakértők azt javasolják, hogy az egyes országok tegyék stratégiai termékké a fontosabb gyógyszereket és alapanyagaikat. Riasztó jelenségként írják le, hogy például az Egyesült Államokban 2004-ben zárt be az utolsó penicillingyártó üzem. Még a generikus gyógyszerek nagy gyártója, India is nagy mértékben ki van téve a Kínai API-ellátás esetleges zavarainak. 

A francia Nemzeti Gyógyszerészeti Akadémia közölt, már évek óta figyelmeztetett arra, hogy a kínai hatóanyag-import miatt Franciaország elvesztette az ellenőrzést a gyógyszergyártás fölött, és különösen a rákos gyógyszerek valamint az antibiotikumok terén nagy a kínai függőség. A koronavírus-járvány újfent rávilágít arra a problémára, hogy a hatóanyagokat 60–80 százalékban kínai és indiai beszállítók állítják elő.

Bruno Le Maire gazdasági és pénzügyminiszter szerint felelőtlen és ésszerűtlen fenntartani ezt a nagy függést.A kínai gyógyszerekkel kapcsolatban időnként más problémák is felvetődnek. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2018-ban jelezte, hogy potenciálisan rákkeltő szennyeződést talált a Zhejiang Huahai Pharmaceutical kínai gyógyszeripar vállalat által gyártott valsartan hatóanyagban, amelyet vérnyomás-csökkentő gyógyszerekben használnak.

Az amerikai FDA is hasonló figyelmeztetést adott ki, és vissza is hívták ezeket a termékeket. A kínai gyógyszeripar számára nagy presztízsveszteséget jelentett a szennyezett valsartan ügye, különösen azok után, hogy épp előtte, 2016-ban vezettek be új gyártói irányelveket, hogy jobban megfeleljenek a nemzetközi követelményeknek.