Az első fecske: 3,6 milliárd eurós élénkítést jelentett be az olasz kormány

Elemzések2020. márc. 3.Harsányi Péter

A koronavírus negatív gazdasági hatásai akár újra recesszióba taszíthatják Olaszországot. Emiatt költségvetési lazításba kezdett az olasz kormány. Sok múlik ugyanakkor azon, hogy mikor sikerül megállítani vírus terjedését. A turizmus Olaszországban a GDP 14 százalékát is eléri, a csúcsszezon pedig néhány hónap múlva kezdődik. Az olasz gazdaság kétharmadát kitevő szolgáltató szektor is komoly nyomás alá kerülhet, amennyiben az emberek otthon maradnak.

Jön a stimulus

Az olasz kormány 3,6 milliárd eurós költségvetési élénkítő csomagot jelentett be, amivel a koronavírus negatív gazdasági hatásait kívánják kompenzálni.

Roberto Gualtieri, Olaszország gazdasági miniszterének nyilatkozata alapján az olasz kormány adójóváírást vezet be azon vállalkozások számára, melyek árbevétele legalább 25 százalékkal visszaesett. Emellett az egészségügyi szektor számára is adócsökkentéseket és extra forrásokat ígért a gazdasági miniszter.

Az élénkítő csomag a GDP 0,2 százalékát teszi ki, és kiegészíti a múlt héten bejelentett 900 millió eurót kitevő serkentő intézkedéseket.

A jelenlegi helyzetben viszont egy nagyobb mértékű költségvetési lazításra is szükség lenne a gyorsabb kilábalás érdekében. Az olasz kormány emiatt ismételten Brüsszel jóváhagyását kérte ahhoz, hogy magasabb lehessen az idei költségvetési hiány.

A koronavírus gazdasági hatásai

A szállítási és az ellátási láncban tapasztalt fennakadások, valamint az egyre jobban növekvő bizonytalanság számottevően visszavethetik a gazdasági növekedést Olaszországban. Ha tovább terjed a koronavírus, akkor jelentősen megnőne a lakosság félelemérzete és sokan otthon maradnának. Egy ilyen esetben az olasz gazdaság kétharmadát kitevő szolgáltató szektor bővülési üteme is könnyen szabadesésbe kezdene.

Olasz GDP felosztása szektorok szerint (szolgáltatások – szürke, ipar – sötétkék, mezőgazdaság – kék)

Forrás: Statista

A GDP 14 százalékáért felelős turizmuson keresztül is jelentősek lehetnek a negatív hatások, amennyiben nem fékezik meg a vírust, és az emberek elkezdik még jobban lemondogatni az utazásaikat, nyaralásaikat.

A turizmus súlya az olasz gazdaságon belül (tényadat és előrejelzés, százalék)

Forrás: Statista

Az idő pedig szorít, ugyanis az utazási szezon áprilistól és májustól jelentősen felpörög, és augusztusban tetőzik. Rendkívül fontos tehát, hogy gyorsan megfékezzék a koronavírust és ezáltal visszaálljon a bizalom.

Turistaforgalom havi alakulása, Olaszország (millió fő)

Forrás: Statista

Olasz költségvetés

A költségvetési költekezéssel is óvatosan kell bánni, miután az olasz GDP arányos bruttó államadósság kiugróan magas. A mutató 2015 és 2019 között minden évben meghaladta a GDP 134 százalékát.

A költségvetési deficit ugyan csökkenő tendenciát mutatott az elmúlt években, de a lomha növekedés miatt nem sikerült leszorítani a GDP arányos államadósságot.

Hosszabb távon a munkát terhelő adók csökkentésével és a fogyasztást érintő adók növelésével lehetne hatékonyan támogatni a növekedést, ami egyúttal hozzájárulna a foglalkoztatottság bővüléséhez is. Ez azért is fontos lenne, mert a foglalkoztatottság relatíve alacsony Olaszországban az Európai Unió országaihoz képest.

Német reakciók

A koronavírus feltehetően már Németország egész területén terjed. Emiatt Olaf Scholz pénzügyminiszter bejelentette, Berlin rendelkezik a szükséges mozgástérrel, és szükség esetén egy gazdaságélénkítő intézkedéscsomagot is kidolgoz a kormány.

Erre ráadásul bőven van lehetőség, hiszen a német költségvetés 2018-ban és 2019-ben 1,9 és 1,5 százalékos többletet halmozott fel a GDP arányában. Előbbi 62,4, utóbbi 49,8 milliárd eurós nyereséget jelentett a német államnak.