Fontos adatok a héten: tovább szárnyalt az építőipar?

Hírek2019. márc 10.Növekedés.hu

Fontos makroadatok érkeznek a jövő héten idehaza.

  • Szerdán publikálják a hazai ipari termelés részletes, januári adatait

Idén januárban az előzetes adatok szerint 4,4%-kal emelkedett a hazai ipari termelés 2018 januárjához viszonyítva, mely a tavaly decemberi 5,4%-os termelésbővüléshez képest alacsonyabb növekedési dinamikát mutat (kiigazítatlan adatok). Az első becsléshez képest nem várunk érdemi különbséget a második, részletes adatközlés kapcsán sem. Az idei évben a hazai ipari termelés növekedésének mérséklődésére számítunk, párhuzamosan az eurózóna ipari termelésbővülésének várható lassulásával. A hazai ipari termelésnövekedés lassulására vonatkozó várakozásunkat támasztja alá, hogy az üzleti ciklus előrehaladott állapota és a tavalyi kiemelkedő év után idén kismértékű lassulásra számítunk a GDP-növekedésben itthon.

  • A hazai építőipar januári teljesítményét csütörtökön ismerhetjük meg

Tavaly decemberben az építőipari termelés volumene 17,5%-kal emelkedett idehaza 2017 azonos időszakához képest, mely a novemberi kiemelkedő, 27,7%-os bővüléshez viszonyítva a növekedés mérséklődését jelenti (kiigazítatlan adatok). Az év végi kisebb mérséklődés ellenére erős évet zárt a hazai építőipari szektor 2018-ban: január-december közti időszakban 22,3%-os átlagos termelésbővülést regisztráltak idehaza; bár a 2017-es 29,7%-os termelésnövekedést nem sikerült utolérnie (év/év, nyers adatok). Idén januárban továbbra is dinamikus, kétszámjegyű növekedést várunk az építőipar teljesítményében.

Várakozásunk szerint 2019 végéig tovább szárnyalhat az építőipar. Az építőiparon belül az infrastruktúra-építés húzza az ágazatot. Ennek az alágazatnak a növekedése az EU-s forrásból finanszírozott projektek megvalósításával idén év végéig megmaradhat, 2020-tól azonban visszaesés várható. Emellett a növekedés irányába hat a CSOK és a kedvező finanszírozási környezet is. Bár a kedvezményes lakás-áfa 2020-tól kivezetésre kerül, azonban 2023-ig meghosszabbították a kedvezményt azon új lakóingatlanok értékesítésére, amelyek tavaly november 1-jén már végleges építési engedéllyel rendelkeztek. A kedvezményes lakás-áfa jövő évi kivezetése várakozásunk szerint 2019-ben még pozitív, 2020-tól azonban negatív hatással lesz a lakásépítésekre. Az építőipar elsődleges problémája a munkaerőhiány és az abból fakadó béremelkedés, melyet az építőipari vállalatok hatékonyságnövelő beruházások megvalósításával képesek lehetnek ellensúlyozni.

MKB Elemzési Központ

SIKERSZTORIK
Így dolgozhatsz produktívan otthonról! 10 szuper tipp a home office-hoz
Sokan irigykednek azokra, akik megtehetik, hogy otthonról dolgoznak. A home office azonban nem mindenkinek megy egyszerűen.
HR2019. jan 28.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Reméljük, hogy nem téved a Microsoft egykori alapítója.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.