Fontos adatok a héten: tovább szárnyalt az építőipar?

Hírek2019. márc. 10.Növekedés.hu

Fontos makroadatok érkeznek a jövő héten idehaza.

  • Szerdán publikálják a hazai ipari termelés részletes, januári adatait

Idén januárban az előzetes adatok szerint 4,4%-kal emelkedett a hazai ipari termelés 2018 januárjához viszonyítva, mely a tavaly decemberi 5,4%-os termelésbővüléshez képest alacsonyabb növekedési dinamikát mutat (kiigazítatlan adatok). Az első becsléshez képest nem várunk érdemi különbséget a második, részletes adatközlés kapcsán sem. Az idei évben a hazai ipari termelés növekedésének mérséklődésére számítunk, párhuzamosan az eurózóna ipari termelésbővülésének várható lassulásával. A hazai ipari termelésnövekedés lassulására vonatkozó várakozásunkat támasztja alá, hogy az üzleti ciklus előrehaladott állapota és a tavalyi kiemelkedő év után idén kismértékű lassulásra számítunk a GDP-növekedésben itthon.

  • A hazai építőipar januári teljesítményét csütörtökön ismerhetjük meg

Tavaly decemberben az építőipari termelés volumene 17,5%-kal emelkedett idehaza 2017 azonos időszakához képest, mely a novemberi kiemelkedő, 27,7%-os bővüléshez viszonyítva a növekedés mérséklődését jelenti (kiigazítatlan adatok). Az év végi kisebb mérséklődés ellenére erős évet zárt a hazai építőipari szektor 2018-ban: január-december közti időszakban 22,3%-os átlagos termelésbővülést regisztráltak idehaza; bár a 2017-es 29,7%-os termelésnövekedést nem sikerült utolérnie (év/év, nyers adatok). Idén januárban továbbra is dinamikus, kétszámjegyű növekedést várunk az építőipar teljesítményében.

Várakozásunk szerint 2019 végéig tovább szárnyalhat az építőipar. Az építőiparon belül az infrastruktúra-építés húzza az ágazatot. Ennek az alágazatnak a növekedése az EU-s forrásból finanszírozott projektek megvalósításával idén év végéig megmaradhat, 2020-tól azonban visszaesés várható. Emellett a növekedés irányába hat a CSOK és a kedvező finanszírozási környezet is. Bár a kedvezményes lakás-áfa 2020-tól kivezetésre kerül, azonban 2023-ig meghosszabbították a kedvezményt azon új lakóingatlanok értékesítésére, amelyek tavaly november 1-jén már végleges építési engedéllyel rendelkeztek. A kedvezményes lakás-áfa jövő évi kivezetése várakozásunk szerint 2019-ben még pozitív, 2020-tól azonban negatív hatással lesz a lakásépítésekre. Az építőipar elsődleges problémája a munkaerőhiány és az abból fakadó béremelkedés, melyet az építőipari vállalatok hatékonyságnövelő beruházások megvalósításával képesek lehetnek ellensúlyozni.

MKB Elemzési Központ