Ezt tudnia kell, mielőtt elkezdi a jövő hetet

Hírek2020. jún. 27.MKB Elemzési Központ

Hazai munkaerőpiaci és kereseti adatokat ismerhetünk meg a jövő héten.

A KSH június 29-én, hétfőn közli a friss, 2020. március-májusi időszakra vonatkozó munkaerőpiaci adatait.

A KSH közlése szerint a február-áprilisi időszakot még csak részben érintették a koronavírus-járvány okozta negatív hatások, így a múlt hónapban közölt munkanélküliségi adatokban a korábbinál markánsabban, de még nem teljes egészében látszódnak a válság jelei.

2020. áprilisban a munkanélküliek átlagos létszáma 187 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,1% volt. Ebben a hónapban 73 ezer fővel dolgoztak kevesebben, mint márciusban, azonban a KSH ennek a 73 ezer főnek a nagy részét (54 ezer főt) az inaktívak közé sorolta, hiszen a korlátozó intézkedések miatt nem tudtak állást keresni és munkába állni.

A valós munkaerőpiaci helyzet megismeréséhez ezt az 54 ezer főt érdemes hozzáadni a munkanélküliekhez (ez indokolt lenne, hiszen nem voltak inaktívak), ekkor 240 ezer fő fölött lenne az áprilisi munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta 5% fölött lenne. Áprilisban a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 368 ezer fő volt. Egy év alatt tavaly áprilishoz képest 136 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma. A járvány márciusi kirobbanása előtti időszakhoz viszonyítva 130 ezres csökkenést láthatunk.

A munkanélküliségi ráta alappályánk szerint 2020-ban 4,2%-on alakulhat a 2019-es 3,4%-ot követően, ez közel 200 ezer főt jelent az idei évben (200 ezernél több munkanélküli legutoljára 2016-ban volt idehaza, akkor 234 ezren voltak).Június 30-án, kedden január-áprilisi kereseti adatokat is publikál a KSH.

2020. márciusban a bruttó átlagkereset 400 400 forint, a nettó átlagkereset 266 300 forint volt. A bruttó és a nettó keresetek is 9,0%-kal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A KSH közlése szerint a koronavírus-járvány hatása a vizsgált márciusi időszakban még csak részben jelentkezett a keresetek alakulásában.

A hazai gazdaság jövőbeli kilátásairól a Danube Capital R&A Zrt. áprilisban publikált Negyedéves Makrogazdasági Kitekintője révén ad betekintést, melyben nemcsak egy makrogazdasági előrejelzés került publikálásra, hanem egy átfogó alappálya mellett (GDP 2020-ban 4%-kal csökken) két alternatív pálya (GDP stagnál idén, illetve a GDP 8,2%-kal esik vissza) is megtalálható a magyar gazdaság vonatkozásában. Az elemzés erre a hivatkozásra való kattintással érhető el, a legfontosabb megállapítások a Danube Capital szakmai blogján olvashatók ide kattintva.

Az előrejelzések publikálása óta megjelent makrogazdasági adatok az első alternatív pálya (optimista szcenárió) és az alappálya közötti állapotot vetítenek előre az év hátralévő részére, ugyanakkor lefelé mutató kockázatot jelent a járvány esetleges kiújulása. Makrogazdasági előrejelzéseinket negyedévente vizsgáljuk felül, a következő helyzetértékelés és prognózisok július elején várhatóak.

További elemzések itt érhetőek el.