Online vásárol? Kétszer is gondolja meg, hogyan fizet

Hírek2020. jún. 27.Növekedés.hu

A fogyasztók csak ebben az évben közel 60 millió dollárt (több, mint 18 milliárd forintot) veszítettek el a különböző csalások következtében. Ennek az összegnek az online vásárlások tették ki a legnagyobb részét, 13 százalékot. A CNN Business összeszedett pár tanácsot, amit érdemes észben tartania annak, aki az interneten vásárol.

Bár a lezárások enyhítésével az üzletek lassan mindenhol kinyitnak, a szakértők szerint sok fogyasztó továbbra is online fog vásárolni. Akik online vásároltak az elmúlt hónapokban, azoknak személyes és hitelkártya-adatait valószínűleg több helyen megjegyezték, ez pedig növelheti a kibertámadások és személyazonosság-lopás kockázatát. Most, hogy a járványügyi helyzet miatt egyre többen élnek az internetes vásárlás adta lehetőséggel, érdemes megbizonyosodni arról, mindent megteszünk-e az adataink védelmében.

A kártyaadatok nyomon követése

Az online kiskereskedők, például az Amazon, hatalmas növekedést tapasztaltak ebben az évben, a kisebb helyi vállalkozások közül pedig egyre többen ajánlják fel az online rendelés lehetőségét, de a különböző cégek valószínűleg nem rendelkeznek ugyanolyan szintű adatvédelemmel. Egy szoftvercég kiberbiztonsági szakértője szerint

érdemes nyomon követni a „lábnyomunkat”: lehetőleg töröljük a regisztrált fiókunkat, személyes és kártyaadatainkat a vásárlás után – különösen akkor, ha csak egyszer vásároltunk, és többet nem is tervezünk az adott cégnél.

Hasznos lehet listát vezetni azokról a webhelyekről, ahol megadtuk az adatainkat, hogy később ki tudjuk ezeket törölni. A legtöbb böngészőben van beépített jelszókezelő, amely megjegyzi, hogy melyik oldalon rendelkezünk felhasználói fiókkal.

Fokozott óvatosság

A cyber bűnözők egyik módszere, hogy népszerű márkának vagy cégnek adják ki magukat, így próbálnak adatokhoz jutni. Hamis ajánlatokat vagy kedvezményeket küldenek e-mailben, amelyek bár hihetően vannak megfogalmazva, de ha rákattintuk a linkre, rögtön rosszindulatú programokat telepítenek a számítógépre. Törekvéseiket általában siker koronázza, mivel az emberek nagy része nem elég elővigyázatos, és belesétál a csapdába. A szakértők szerint ilyenkor mindig keressünk rá az adott cégre a keresőben, és semmiképpen ne a gyanús e-mailben megadott linkre menjünk rá.

Az adathalász támadások legtöbbször az Apple, a Netflix, a PayPal és az eBay nevében történnek.

A szakértők arra is felhívják a vásárlók figyelmét, hogy amikor nyilvános WiFi hálózatra vannak csatlakozva, akkor online soha ne vásároljanak semmit. Továbbá azt a tanácsukat is érdemes megfogadni, hogy készítsünk egy külön e-mail címet csak az online vásárláshoz. Így megakadályozhatjuk a marketing e-mailnek álcázott támadásokat. Ha ugyanis az elsődleges e-mail címünkre küldik a hitelesnek tűnő ajánlatot, akkor tudjuk, hogy az nagy valószínűséggel átverés.

Fizetési mód átgondolása

Online vásárlás esetén a hitelkártyával való fizetés kevesebb veszélyt rejt magában, mivel ezek nem kapcsolódnak közvetlenül a bankszámlához. Az infrastruktúrák kiberbiztonságáért felelős CISA szerint a lehetséges károkat minimalizálhatjuk egyetlen, alacsony limittel rendelkező hitelkártyával, amivel az összes online vásárláskor fizetünk.

Megoldás lehet még a digitális fizetési szolgáltatások, például a PayPal igénybevétele, amely lehetővé teszi a vásárlást anélkül, hogy a webhelyen megadnánk a kártyánk adatait.