Ezt tudnia kell, mielőtt elkezdi a rövid hetet

Hírek2018. okt. 27.Növekedés.hu

Fokozatos lassulás várható a hazai gazdaság legfőbb export piacán. Már csak kismértékű csökkenés várható a hazai munkanélküliségi rátában.

  • Már csak kismértékű csökkenés várható a hazai munkanélküliségi rátában
Kedden publikálják a szeptemberi munkanélküliségi rátát idehaza. A mutató az elmúlt évek folyamatos csökkenését követően a válság alatt megfigyelhető 10% fölötti szintekről mostanra 3,7%-ra süllyedt, köszönhetően a válság óta tartó gazdasági felépülésnek és a kormányzat munkaerőpiacot megreformáló intézkedéseinek. Az előttünk álló években már csak kismértékű csökkenés várható a munkanélküliségi rátában, mivel a gazdaság által könnyen felszívható munkaerő-állomány gyakorlatilag eltűnt.
  • További lassulás várható az eurózóna növekedésében
Kedden publikálják az eurózóna harmadik negyedéves GDP növekedését. A piaci várakozások alapján a bővülés üteme 1,8%-ra lassulhatott a második negyedév 2,1%-os értékéhez képest. Az eurózóna gazdaságának elmúlt években tapasztalt növekedésében jelentős szerepe volt a foglalkozatás folyamatos bővülésének és a termelés során használt gépek egyre nagyobb mértékű kihasználtságának. Azonban a termelés során alkalmazható erőforrásokat mind a humán-, mind a fizikai tőke tekintetében jelenleg közel maximális szintű kihasználtság jellemzi. Következésképpen a GDP bővülése egyre inkább a hosszútávon fenntartható 1,5%-os értéke közelébe lassul majd a következő évek során.
  • Hogyan hat a vámháború az eurózóna gazdaságára?
A növekedés szempontjából kockázatot jelent egy esetleges kereskedelmi háború, mivel az csökkentené az eurózóna gazdasági aktivitását. Az elmúlt hónapok történéseiből inkább az rajzolódik ki, hogy a Trump-adminisztráció könnyebben juthat egyezségre az EU vezetőivel, mint a kínai kormánnyal. Tehát az eurózónát inkább közvetve, a globális gazdasági növekedés lassulásán keresztül érintené a kereskedelmi konfliktusok folytatódása. A hazai export kb. 70%-a irányul az eurózóna és ahhoz rendkívül szorosan kapcsolódó EU-s országok irányába. Következésképpen az eurózónát érintő minden lefelé mutató kockázat veszélyt jelent a hazai gazdaságra nézve.
  • Jegybanki cél fölött maradhat az eurózóna inflációja
Szerdán publikálják az eurózóna októberi inflációját, ami a szeptemberi értékhez hasonlóan 2,1% lehet a piaci várakozások alapján. A 2%-os cél fölötti érték a korábbi olajár-emelkedés következménye. Azonban a megugró olajárak hatása az előttünk álló időszakban előreláthatólag fokozatosan eltűnik, és az infláció 1,7%-os szint környékére mérséklődhet. Ez megegyezik az ECB 2018-ra és 2019-re vonatkozó előrejelzésével. Ebben a környezetben nem várható 2019 második feléig kamatemelés az ECB részéről. MKB Elemzési Központ