Ferenc pápa: Nem lehetünk a munka rabszolgái, tisztelni kell az emberi méltóságot!

Hírek2021. dec. 25.MTI, Növekedés.hu

Az ember a munka ura és nem a rabszolgája - mondta Ferenc pápa a péntek esti vigílián a Szent Péter Bazilikában. A nagyság keresésétől és a feltűnési vágytól uralt világban a "láthatatlan kicsik" iránti szeretetet nevezte a gyermek Jézus születése üzenetének.

Homíliájában Ferenc pápa kiemelte, hogy Jézus születésének leírásakor az evangélium a római birodalmat kormányzó császár nagyságáról beszél, amelyet a "nagyságtól mentes Betlehemben született gyermekkel hasonlít össze, akit csak a pásztorok vesznek körbe".

"Isten a kicsiségben van. Ez (Jézus születésének) üzenete: Isten nem a nagyságot lovagolja meg, hanem a kis dolgokban rejtőzik el. Ezt az utat választja azzal a céllal, hogy elérjen bennünket, megérintse szívünket, és visszavezessen ahhoz, ami számít" - mondta az egyházfő.

Megjegyezte, a karácsonyi fényeken és díszeken túltekintve a lényeget kell látni:

az Úr megmutatkozott, de az emberek nem fogják fel. Kicsinek mutatkozik a világ szeme előtt, miközben mi a nagyságot keressük (...) Isten leereszkedik hozzánk, és mi fel akarunk lépni a talapzatra. A Magasságos az alázatot mutatja, mi feltűnni akarunk. Isten a pásztorokat keresi, a láthatatlanokat, mi látszani akarunk. Jézus szolgálatra születik, mi éveket töltünk a siker után futással. Isten nem keresi az erőt és hatalmat, gyengédséget kér, és a lélekben kicsiket szólítja

- fogalmazott.

Ferenc pápa úgy vélte, ugyanezt kell keresni az élet "kis dolgaiban", a hétköznapok egyszerű gesztusaiban, a családban éppúgy, mint a munkavégzésben. A nagyság utáni siránkozás, az örökös elégedetlenség helyett az egyházfő szerint az embereknek el kell fogadniuk gyengeségeiket, tévedéseiket, azt a "kicsiséget", amelyet a mai világban - tette hozzá - hűvös közöny kísér, mintha a kicsik nem érnének semmit, mintha nem érdemelnének szeretet.

"Jézust a mai kor kicsijeiben öleljük át, szeressük őt az utolsókban, szolgáljuk őt a szegényekben, hiszen ők hasonlítanak a leginkább a szegénynek született Jézushoz" - mondta a pápa. A pásztorokat hozta fel példaként, akik a legegyszerűbbek voltak, mégis a legközelebb kerültek az Úrhoz.

"Jézus azokhoz közel jön világra, akik a világ peremén élnek, elfelejtve. Oda érkezik meg, ahol az emberi méltóságot próbára teszik. A kirekesztetteket emeli fel, és mindenekelőtt előttük mutatkozik meg, nem a tudós és fontos, hanem a szegény, dolgozó emberek előtt" - tette hozzá.

Ferenc pápa külön megemlékezett a rabszolgasorsra kényszerített dolgozókról, valamint azokról, akik munkavégzés közben veszítik életüket.

Ferenc pápa azt szorgalmazta, hogy az emberiség térjen vissza a kezdetekhez, Jézus születése helyszínére, Betlehembe, és az egyház is térjen vissza kezdeti szolgálatához a szegénység és a testvériség jegyében.

Éjféli mise Betlehemben

Idén Betlehemben a Szentföldön élő keresztények töltötték meg a templomokat az éjféli misén, zarándokok és turisták nélkül ünnepeltek a beutazási korlátozások miatt - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Jézus szülővárosában, Betlehemben ebben az évben a szokásosnál jóval szerényebben, de a tavalyi zárlathoz képest már vidámabban, mindössze több száz ember részvételével tartották az éjféli misét a Születés Templománál.

Izrael november végén lezárta határait a külföldiek beutazása előtt a jóval fertőzőbb omikron koronavírus változat távol tartása érdekében, és ezért zarándokok és turisták nélkül, a helyi keresztények és az Izraelben dolgozó keresztény vendégmunkások részvételével ünnepeltek Betlehemben.