Fontos adatok a héten: fókuszban az infláció

Hírek2018. okt. 6.Növekedés.hu

Az inflációs adat van fókuszban itthon a héten.

  • Csak átmeneti növekedésre számítunk az inflációs mutatóban
Szeptember hónapban várakozásunk szerint 3,5 százalékra emelkedett az infláció az előző év azonos időszakához viszonyítva. A külső inflációs nyomás elenyésző volt, azonban az üzemanyagárak augusztusról szeptemberre történő kismértékű emelkedése; valamint a tavalyi, enyhén alacsonyabb bázis miatt minimális emelkedésre számítunk az augusztusi 3,4 százalékos inflációhoz képest. Továbbá szeptember 1-jén hatályba lépett, több dohánytermékre, így a cigarettára is vonatkozó jövedéki adó növelése, amely kismértékben az emelkedés irányába hat. Várakozásunk szerint a 2018-as év hátralevő részében az infláció az MNB toleranciasávjában marad, nem lépi túl a 4 százalékos felső határt. 2019 második felében csökkenhet az árnyomás, mivel a korábbi üzemanyagár-emelkedés egyszeri árnövelő hatásának eltűnését várjuk. Feltételezésünk szerint jövőre az infláció kismértékben 3% felett alakulhat majd, melynek alapvető oka, hogy a feszes munkaerő-piac miatti további béremelkedésekre és ezek árakba történő begyűrűzésére számítunk.
  • Lendületes ipari termelésről szóló adat jöhet továbbra is
Az október 5-én, pénteken publikált, 4,5%-os termelésnövekedés (munkanappal kiigazított adat, év/év alapon) emelkedő dinamikát mutat az előző év azonos időszakához képest (július: 3,9%-os növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva tisztított adatok alapján). Az első becsléshez képest nem várunk érdemi eltérést a második, részletes adatközlés kapcsán sem. A 2018-as év további részében javuló dinamikára számítunk az új ipari kapacitások életbe lépésének köszönhetően, melynek építőkövei elsősorban az exportáló nagyvállalatok korábbi beruházásai.
  • Pénteken publikálják az eurózóna ipari termelését
Az eurózóna ipari termelése az év eleje óta folyamatosan lassul és júliusban már negatív tartományba ért; 0,1%-al csökkent az előző év azonos időszakához képest a munkanaphatásoktól tisztított adatok alapján. Az ipari termelésre vonatkozó üzleti kilátások is mérséklődtek az év eleje óta. Az eurózóna gazdasági növekedése összességben is lassult az első két negyedévben és az ipari termelést övező negatív kilátások mellett 2018 harmadik negyedévére sem várható jelentős javulás az eurózóna gazdasági növekedésében. Az eurózóna üzleti ciklusa előrehaladott állapotban van, így az előttünk álló időszakban a gazdasági növekedés általános lassulására lehet számítani. MKB Elemzési Központ