Fontos adatok a héten: most kiderül, hogy milyen szezont zártunk karácsonykor

Hírek2019. feb. 2.MKB Elemzési Központ

Kedden már tudni fogjuk, hogy mennyire volt erős a karácsonyi vásárlási szezon, csütörtökön pedig az ipari szektor decemberi teljesítményét ismerhetjük meg.

Kevés, ámde fontos makroadatot ismerhetünk meg idehaza a jövő héten.

  • Most megtudjuk, milyen erős volt a karácsonyi vásárlási szezon itthon

A tavaly novemberi időszakra vonatkozó adatok szerint 5%-kal emelkedett a hazai kiskereskedelmi üzletek forgalma 2017 azonos időszakához képest (nyers adat), mely a forgalom növekedésének visszaesését jelenti a 2018. októberi 6,4%-os bővüléshez képest (év/év).

A kisebb lassulás ellenére még mindig lendületesnek mondható a hazai kiskereskedelmi szektor növekedése: tavaly január és november közötti időszakban átlagosan 6,2%-os forgalomnövekedést tapasztalhattunk éves szinten, míg 2017 ugyanezen időszakában mindösszesen 4,7%-os átlagos bővülés volt a jellemző (év/év).

A tavaly decemberre vonatkozó előzetes adatokat kedden ismerhetjük meg, mely kapcsán továbbra is dinamikus növekedésre számítunk; amelyet a karácsonyi szezon vásárlásai is támogathattak decemberben. A magas fogyasztói bizalom mellett a foglalkoztatás és a bérek elmúlt években bekövetkezett bővülése is elősegítette a fogyasztás dinamikus növekedését 2018-ban idehaza. A belső kereslet növekedésének kiemelkedő szerepe volt a tavalyi erőteljes gazdasági növekedésben is.

  • Csütörtökön ismerhetjük meg a hazai ipari szektor decemberi teljesítményét

A hazai ipari termelés tavaly novemberben valamelyest visszafogottabb dinamikát mutatott, az októberi 5,9%-os növekedéshez képest 4%-kal bővült az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest (nyers adat). Az ipari termelés lassulását jelzi az is, hogy 2018. január-november közti időszakban 3,5%-os átlagos termelésbővülést tapasztalhattunk idehaza (év/év alapon mérve), míg 2017 azonos időszakában 5,2%-kal növekedett a hazai ipari termelés.

Ugyanakkor az iparra vonatkozó bizalmi indexek jelenleg kedvező szinteken mozognak idehaza, így rövid távon pozitívak a hazai ipari szektor teljesítményére vonatkozó kilátások. Azonban 2019-ben a hazai gazdasági növekedés várhatóan mérséklődik majd az üzleti ciklus előrehaladott állapota miatt. Ebben a környezetben az ipari termelés növekedése is lassulást mutathat idehaza.