Fontos gazdasági csúcstalálkozó Budapesten

Hírek2019. feb. 1.Növekedés.hu

Az előrejelzések szerint a felzárkózás jegyében telik majd el a következő évtized Európában és Ázsiában egyaránt. Ezt a témakört járják körül a meghívott neves előadók és szakemberek hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által immáron hatodik alkalommal megrendezett Lámfalussy Lectures szakmai konferencián.

A rendezvényen előadást tart többek között Yves Mersch, Európai Központi Bank (EKB) Igazgatóságának tagja, a Banque centrale du Luxembourg korábbi elnöke, Ewald Nowotny, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke, Povilas Lastauskas, a Litván Nemzeti Bank Pénzügyi és Közgazdasági Kutatási Kiválósági Központjának igazgatója, Tan Khee Giap, a National University of Singapore Ázsia Versenyképességi Intézetének társigazgatója, Andrew Sheng, a University of Hong Kong Ázsia Globális Intézetének vezető kutatója, valamint hazai részről Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója, főközgazdásza.

A Magyar Nemzeti Bank hagyományteremtő szándékkal 2014-ben rendezte meg először a konferenciát, ezzel tisztelegve Lámfalussy Sándor, a magyar származású kiemelkedő közgazdász, az „euró alapító atyjának” életműve és munkássága előtt.

A konferenciasorozat célja, hogy fórumként szolgáljon a globális monetáris- és gazdaságpolitikával foglalkozó elemzők és kutatók, valamint a gyakorlati megvalósításáért felelős döntéshozók közötti szakmai párbeszédhez.

A Lámfalussy Lectures konferenciasorozat 2014-es elindításakor az első konferencia központi témái a válságot kiváltó okok és a krízis következményei voltak. A 2015-ös második konferencia fókuszában már a válságkezelési stratégiák megerősítésére terelődött a hangsúly. A 2016-os konferencián a 2015-ben elhunyt névadóra emlékeztünk, és felidéztük életművének legfontosabb tanításait. A 2017-es konferencia középpontjában az a kérdés állt, hogy a növekedés újra indításában mekkora szerepet játszhatnak az európai-ázsiai kapcsolatok, és ezen belül is az Európai Unió és Kína kapcsolatának a szorosabbra fűzése. 2018-ban a globális átrendeződést vizsgálta a konferencia.

Az idei konferencia központi témája a következő évtizedben várható európai és ázsiai felzárkózás. A fenntartható növekedést célul kitűző gazdaságpolitika akkor lehet sikeres, amennyiben a gazdasági egyensúly fenntartása mellett a növekedés dinamizálása során a nemzeti sajátosságokra és a jövőt formáló kezdeményezésekre is kellő figyelmet fordít. Kevés országnak sikerült kitörnie az úgynevezett „közepes fejlettség csapdájából”.

A szintugrást jellemzően egy átfogó versenyképességi fordulat biztosíthatja, amihez a legjobb nemzetközi tapasztalatok is mintaként szolgálhatnak.

A Magyar Nemzeti Bank fontosnak tartotta, hogy diskurzust kezdeményezzen a felzárkózási mintázatokról, a legújabb tapasztalatokról és a jövőbeni lehetőségekről. Ezért is választotta e terület tárgyalását az idei Lámfalussy Lectures konferencia fő témájaként, figyelembe véve azt is, hogy a stabilizációs időszak után világszerte előtérbe került a fenntartható növekedésről szóló gondolkodás.

A globális gazdasági növekedés fő hajtóerejét már évek óta az ázsiai országok, különösképpen Kína jelenti, így a konferencia délutáni szekciója e térség felzárkózási jellemzőivel és lehetőségeivel foglalkozik. Az idei konferencia délelőtti programjának középpontjában a következő évtized európai felzárkózási lehetőségei állnak.

A válság utáni években sok szakértő fejezte ki aggodalmát – többek között a Lámfalussy Lectures konferencia előadásai keretében is – azzal kapcsolatban, hogy a válság megtörte az európai országok konvergenciáját, és sok esetben a fejlettségi szintek közötti különbségek még növekedtek is.

Van azonban az Európai Unión belül egy országcsoport, nevezetesen a visegrádi országok, amelyek immáron több mint fél évtizede képesek fenntartani a magas gazdasági növekedést, folytatva ezzel a fejlettebb országokhoz való felzárkózást.

Bízunk benne, hogy a konferencia előadásai olyan kérdések megválaszolását is segíthetik, minthogy folytatódhat-e a szóban forgó országok reálgazdasági konvergenciája a következő évtizedben, illetve, hogy milyen gazdaságpolitikával lehet elérni a felzárkózás hosszabb távú fenntartását.