Friss inflációs adatok érkeznek

Hírek2018. júl 7.Növekedés.hu

Az már biztosnak látszik, hogy vége a minimális infláció időszakának. Kedden megismerhetjük a legfrissebb adatokat. Az üzemanyagok jócskán hatnak az árváltozásra.

  • Kedden ismerhetjük meg a friss hazai inflációs adatot.
Várakozásunk szerint június hónapban 3,3%-ra emelkedett az infláció. Ez leginkább annak köszönhető, hogy az üzemanyagárak idén júniusban tovább emelkedtek a májusi szintekhez képest; emellett a tavalyi alacsony bázis is érdemben hozzájárulhatott az infláció megugrásához. Az infláció alakulására továbbra is azt feltételezzük, hogy az év hátralevő részében a 4%-os felső tolerancia sávon belül alakul.. Az üzemanyagár egyszeri árfelhajtó hatásának eltűnésével 2019 második felében csökken az árnyomás. Ezzel együtt, várakozásunk szerint az infláció kismértékben 3% felett alakulhat majd, mivel a feszes munkaerőpiac miatt a bérek további emelkedésére és ennek árakba begyűrűző hatására számítunk.
  • Kedden érkezik az eurózónára vonatkozó ZEW index.
Az év eleje óta más növekedésre vonatkozó bizalmi indikátorokhoz hasonlóan csökkenés volt tapasztalható a ZEW eurózóna gazdasági kilátására vonatkozó indexében. Leginkább az eurózóna növekedésének lassulására és egy lehetséges kereskedelmi háború kialakulása miatti félelemre vezethető vissza az index gyengélkedése. A következő adatban nem várunk érdemi változást, a kereskedelmi háború kialakulásának lehetősége továbbra is nyomás alatt tarthatja a bizalmi indexet. Egy lehetséges kereskedelmi háborúnak a veszélye már önmagában a tarifák életbe lépése előtt érdemben erodálhatja az üzleti bizalmat, ami visszafoghatja a beruházásokat az eurózóna országaiban. A hazai export kb. 70%-a irányul az eurózónába és ahhoz rendkívül szorosan kapcsolódó EU-s országok irányába. Ebből kifolyólag egy kereskedelmi háború az eurózóna növekedésének lassulásán keresztül a hazai gazdasági növekedést is fékezheti.
  • Csütörtökön publikálják a hazai ipari termelés második becslését.
A májusra vonatkozó első becslés szerint 3,8%-al nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján. Ehhez képest nem várunk érdemi változást a végleges adatban. Előretekintve továbbra is kedvezőek a szektor kilátásai. Az ipari termelésre vonatkozó üzleti bizalmi indexek növekedést mutattak az év eleje óta és a korábban telepített új kapacitások hatására is javulhat a dinamika az év hátralevő részében. MKB Elemzési Központ

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.