Friss inflációs adatok érkeznek

Hírek2018. júl. 7.Növekedés.hu

Az már biztosnak látszik, hogy vége a minimális infláció időszakának. Kedden megismerhetjük a legfrissebb adatokat. Az üzemanyagok jócskán hatnak az árváltozásra.

  • Kedden ismerhetjük meg a friss hazai inflációs adatot.
Várakozásunk szerint június hónapban 3,3%-ra emelkedett az infláció. Ez leginkább annak köszönhető, hogy az üzemanyagárak idén júniusban tovább emelkedtek a májusi szintekhez képest; emellett a tavalyi alacsony bázis is érdemben hozzájárulhatott az infláció megugrásához. Az infláció alakulására továbbra is azt feltételezzük, hogy az év hátralevő részében a 4%-os felső tolerancia sávon belül alakul.. Az üzemanyagár egyszeri árfelhajtó hatásának eltűnésével 2019 második felében csökken az árnyomás. Ezzel együtt, várakozásunk szerint az infláció kismértékben 3% felett alakulhat majd, mivel a feszes munkaerőpiac miatt a bérek további emelkedésére és ennek árakba begyűrűző hatására számítunk.
  • Kedden érkezik az eurózónára vonatkozó ZEW index.
Az év eleje óta más növekedésre vonatkozó bizalmi indikátorokhoz hasonlóan csökkenés volt tapasztalható a ZEW eurózóna gazdasági kilátására vonatkozó indexében. Leginkább az eurózóna növekedésének lassulására és egy lehetséges kereskedelmi háború kialakulása miatti félelemre vezethető vissza az index gyengélkedése. A következő adatban nem várunk érdemi változást, a kereskedelmi háború kialakulásának lehetősége továbbra is nyomás alatt tarthatja a bizalmi indexet. Egy lehetséges kereskedelmi háborúnak a veszélye már önmagában a tarifák életbe lépése előtt érdemben erodálhatja az üzleti bizalmat, ami visszafoghatja a beruházásokat az eurózóna országaiban. A hazai export kb. 70%-a irányul az eurózónába és ahhoz rendkívül szorosan kapcsolódó EU-s országok irányába. Ebből kifolyólag egy kereskedelmi háború az eurózóna növekedésének lassulásán keresztül a hazai gazdasági növekedést is fékezheti.
  • Csütörtökön publikálják a hazai ipari termelés második becslését.
A májusra vonatkozó első becslés szerint 3,8%-al nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján. Ehhez képest nem várunk érdemi változást a végleges adatban. Előretekintve továbbra is kedvezőek a szektor kilátásai. Az ipari termelésre vonatkozó üzleti bizalmi indexek növekedést mutattak az év eleje óta és a korábban telepített új kapacitások hatására is javulhat a dinamika az év hátralevő részében. MKB Elemzési Központ