Gazdasági modellváltást sürget Matolcsy György

Hírek2022. jan. 24.Növekedés.hu

Fenntartható magyar pénzügyek a 2020-as években - ezzel a címmel jelent meg az MNB elnökének legújabb írása a Magyar Nemzetben.

Évtizedünk sikerének vagy kudarcának kulcsa az infláció megfékezése. Ennek az az egyszerű oka, hogy végül ettől függ az összes többi pénzügyi egyensúly a költségvetéstől az államadósságig, a folyó fizetési mérlegtől a jegybanki mérlegig

- írja cikkében Matolcsy György.

Az MNB elnöke kiemelte: a jegybanki célnál magasabb szinten álló mostani infláció azt jelenti, hogy a költségvetésnek a korábbi évtizedhez képest nagyságrendileg nagyobb lesz a kamatkiadása, miközben a jegybanki veszteségeket is térítenie kell.

"Véget ért az a kényelmes helyzet, hogy az MNB által végrehajtott alapkamat-csökkentések révén a költségvetés a 2012-es kamatfordulat után évente sok százmilliárd forint kamatkiadást takarított meg. Ennek 2013-2021 közötti teljes összege 5800 milliárd forintot tett ki."

"A sikeres válságkezelés jegybanki költségei, valamint a megugró infláció miatt emelkedő jegybanki kamatok együtt veszteségbe fordítják a jegybank korábbi nyereségét, ami évi több százmilliárd forinttal is növelheti a költségvetés kiadásait. A költségvetés arra sem számíthat, hogy az elmúlt két évben összesen több mint 11 ezer milliárd forintos jegybanki „pénzpumpa” megismétlődik, amiből több ezermilliárd adó- és állampapír-piaci többletbevételre tett szert."

Az MNB elnöke szerint a visszaemelkedő kamatkiadások és a több százmilliárdos jegybanki veszteségtérítés miatt az államnak új bevételi forrást kell találnia a 2019-hez képest akár 1000 milliárdos nagyságrendben keletkező új „lyuk” betömésére.

"Az MNB – a Miniszterelnök felkérésére – fél évtizeddel ezelőtt kidolgozta és nyilvánosságra hozta a versenyképességi fordulat programját. Ez egyben a termelékenység emelkedés programja is, tehát a fenntartható felzárkózás új, minőségi szakaszának forgatókönyve" - jegyezte meg a jegybankelnök.

Bár a program egy része elindult (számításaink szerint 42 százalékban valósult meg), de nagyobbik részét jegelték.

Szerinte ez jelenik meg abban, hogy a 2020/2021-es hatékony válságkezelés során sem javult az MNB által mért versenyképesség, maradtunk a 18. helyen az EU-27 csoporton belül. Miközben a válságkezelésben ennél jobb helyezést értünk el, az évtized lehetőségeit meghatározó versenyképesség- és termelékenységbővülés terén gyenge a teljesítményünk. Emiatt a költségvetés elesik a GDP-többletből várható plusz bevételi forrásoktól.

Ez a költségvetési bumeráng: a versenyképességi fordulatért felelős tárca által elszabotált versenyképességi fordulat bünteti a költségvetésért felelős tárcát, ahol a kettő egybeesik.

"Ha nem lépünk gyorsan és jelentősen előre a termelékenység és a versenyképesség terén, akkor nem állítható helyre a pénzügyi egyensúly. Ennek hiányában az évtized során megtörhet a növekedés és leállhat a felzárkózás. Az évtized kulcsához, tehát az infláció megfékezéséhez éppen a termelékenységi fordulat vezet el, mert ennek lényege a hazai árutermelés kínálati, azon belül egyszerre mennyiségi és minőségi bővülése" - írja Matolcsy György.

A hazai megtakarítások, az FDI, valamint az EU források mellett az évtized fontos pénzügyi forrása lehet az MNB mérlege. Ez azonban csak egy sikeres inflációs küzdelem után nyitható meg újra, amihez csak egyetlen út, a gazdasági modellváltás vezet el

- véli az MNB elnöke.