Matolcsy: Mit ér, ha egy jegybank nemzeti szívvel és aggyal hozza meg döntéseit?

Hírek2021. dec. 20.Növekedés.hu

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank válságkezelésben betöltött szerepéről írt a Magyar Nemzetben.

A Covid-19 járvány sikeres magyarországi kezelése lényegében három alapra épült: a korábbi évtized eredményeire, az egészségügyi és gazdasági válság kezelésére hozott határozott kormányzati intézkedésekre és az MNB pénzügyi forrásainak célzott mozgósítására. A sikeres magyar válságkezelés egyben újabb bizonyítéka annak, hogy a sikerhez szuverén kormányra és önálló jegybankra van szükség 

– írja az MNB elnöke a Magyar Nemzetben megjelent írásában.

Matolcsy György kiemelte: a válságkezelés valójában hitelalapú volt, mert a költségvetés, a vállalkozások (különösen a kkv szektor) és a családok egyaránt éltek a kölcsönökből fedezhető válságkezelés lehetőségeivel. Szemben az 1920 utáni évszázad összes válságával – amikor vagy a pénz területéről indult a krízis, vagy végül a pénzügyi rendszer is válságba került – 2020–2021-ben a magyar pénzügyi rendszer egyetlen pillanatban sem ingott meg és folyamatosan biztosította a válságkezelés pénzügyi forrásait.

A tanulságok fontosak, mert még csak az évtized elején járunk, és jöhetnek még újabb válságok. Érdemes ezért felidézni a 2013-tól végrehajtott jegybanki fordulat legfontosabb lépéseit, hogy világosan érzékeljük az önálló nemzeti jegybank jelentőségét. Erre azért is szükség van, mert hozzánk hasonlóan sikeres válságkezelést vittek végbe azok az uniós országok, ahol önálló jegybank működik, miközben az eurózóna tagjainak jelentős részénél aligha lehet eredményes válságkezelésről beszélni.

A jegybankelnök szerint bizonyítást nyert, hogy az önálló nemzeti jegybank nem csupán konjunktúrában ad több és jobb lehetőséget a sikerhez, hanem egy válság kezelésében is.

Ennek oka, hogy egy nemzeti jegybank képes az adott válság sajátosságait célzott eszközökkel kezelni, amire egy általános eszközöket használó központi bank, így az Európai Központi Bank, nem képes. Igaz, a fenti állítás csak akkor érvényes, ha a független jegybank „nemzeti szívvel és aggyal” hoz önálló döntéseket.

Matolcsy György hét pontba szedte, mely MNB-intézkedéseket tartja a jegybank legfontosabb célzott és eredményes lépéseinek a 2013-2021 közötti időszakban:

  1. A jegybank nyereségessé tétele 2013-ban
  2. A hitelkiszáradás felszámolása
  3. Alacsony kamatkörnyezet kialakítása
  4. Banki források pénzpiacra terelése
  5. A jegybank lépései nagyságrendileg javították a költségvetés helyzetét
  6. A svájci frank hitelek jól időzített forintra váltása
  7. A hitel-alapú válságkezelés jegybanki finanszírozása

A független, de a kormányzattal és a bankrendszerrel stratégiai szövetségben működő magyar nemzeti jegybank a 2013-2019 között konjunktúrában, majd a 2020-2021 közötti válságban és válságkezelésben megmutatta, hogy mit ér, ha egy jegybank független és önálló, de nemzeti szívvel és aggyal hozza meg döntéseit

- összegzett a jegybankelnök.