A pénzpiacok kezdik beárazni a tartósan magasabb inflációt

Elemzések2022. jan. 13.HP

A csökkenő jegybanki aktivitás hűteni fogja a piacokat – mutattak rá a Citi Research elemzői az idei „The Year Ahead 2022” konferencián. A Citibank szakemberei szerint a magas infláció miatt negatív tartományban maradnak a reálhozamok világszerte.

Matt King, a Citi Global Markets stratégája rámutatott, a pénzpiacok kezdik beárazni a tartósan magasabb inflációt.

A kockázatosabb eszközosztályok, mint például a részvények és az alacsonyabb hitelbesorolással rendelkező kötvények ugyanakkor még nem tükrözik teljes mértékben a magasabb infláció következményeit.

Ha a magasabb árdinamikára válaszul a jegybankok jelentősebben szigorítanak, az a kockázati étvágy visszaeséséhez vezetne.

Részvények

Alapvetően az értékalapú részvénybefektetések teljesíthetnek jobban, miközben a növekedésközpontú részvénybefektetéseket érdemes elkerülni a Citi szakemberei szerint.

A nagyobb részvényindexek kiugró dinamikájú emelkedését az Egyesült Államokban a 10 legnagyobb technológiai papír szárnyalása fűtötte.

A nagyobb fokú koncentráció azonban nagyobb kockázatokat is takar. A kisebb részvényeket tömörítő Russell 2000 index esetében például lényegesen kisebb volt az árfolyamemelkedés mértéke az elmúlt években.

Egyesült Államok, részvényindexek, 2017 = 100 százalék

Egyesült Államok, részvényindexek, 2017 = 100 százalék

Forrás: Citi Research, Bloomberg

Túl sok a pénz a rendszerben

A jegybanki kötvényvásárlási és likviditásfokozó programok hatására drasztikusan megnőtt a bankrendszerben áramló pénzmennyiség. Az Egyesült Államokban keringő M2 pénzmennyiség / GDP mutató hatalmasat ugrott. Ezzel párhuzamosan a kétéves reálkamatok -4 százalék közelébe estek.

Az M2 pénzennyiség kategória magába foglalja a készpénzt, a látra szóló és a lekötött betéteket.

M2 pénzmennyiség / GDP mutató, Egyesült Államok

Forrás: Citi Research, Fed

A rendkívül nagy piaci likviditás hatására 2021 során a bitcoin, az amerikai S&P 500 és az európai STOXX 600 részvényindexet hatalmasat emelkedtek.

2021 legjobban teljesítő eszközosztályai

Forrás: Citi Research, Bloomberg

Reálhozamok

A magasabb infláció és államadósság, valamint a hosszú távon támogató pénzpolitika hatására várhatóan a jövőben is folytatódhat a kötvénypiacok túlhevülése. A negatív reálhozamok tovább süllyedhetnek.

2022-ben még a jegybanki kamatemelések ellenére is negatív területen maradhatnak a reálhozamok a Citibank elemzőinek várakozásai alapján.

10 éves kötvények negatív reálhozamának alakulása (piros: Japán, sötétkék: USA, világoskék: eurózóna, sárga: Egyesült Királyság)

Forrás: Citi Research, Bloomberg

A rövidebb reálkamatlábak emellett szinte mindenütt negatívak.

G20 országok, reálkamatlábak alakulása (irányadó ráta - infláció), százalék

Forrás: Citi Research, Bloomberg

Mellékhatások

A magas bankrendszeri likviditás hatására az Egyesült Államokban és az eurózónában is jelentősen megemelkedtek az ingatlanárak. Az USA-ban gyorsabb, kétszámjegyű áremelkedést tapasztalni az ingatlanpiacon, miközben az infláció is magasabb. Mindez nagyrészt a méretesebb amerikai pénznyomdára vezethető vissza.

Pénzmennyiség növekedése, az infláció és az ingatlanárak változása, USA és eurózóna

Forrás: Citi Research