GVH: Fontos, hogy kiszűrjék a kartelleket az önkormányzati közbeszerzésekből

Hírek2021. dec. 7.Dajkó Ferenc Dániel

A jövőben együttműködik a GVH és a Megyei Jogú Városok Szövetsége, hogy segítsék az önkormányzatokat a közbeszerzések minél hatékonyabb és tisztább lebonyolításában. Tavaly a hazai közbeszerzések több mint harmadát az önkormányzatok bonyolították. A helyi szolgáltatások árait is befolyásolhatja a verseny tisztasága - hangzott el a megállapodás bejelentése során.

Közösen felügyelik a verseny tisztaságát

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) együttműködési megállapodást kötött annak érdekében, hogy a jövőben az önkormányzati közbeszerzések tisztaságát közösen felügyeljék – tudtuk meg a két szervezet által közösen szervezett sajtótájékoztatón.

A jövőben ennek keretén belül szakértői és vezetői egyeztetéseket fog tartani a GVH és az MJVSZ, amelyeken tájékoztatják egymást a piaci tapasztalatokról, illetve közös képzéseket, konferenciákat és szakmai rendezvényeket tarthatnak majd. Mindez pedig növelheti az önkormányzatok versenyjogi tudatosságát – hangzott el.

A kartellfelderítések éve

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke kiemelte, hogy a hazai közbeszerzések jelentős részét az önkormányzatok bonyolítják le. Tavaly az összes közbeszerzés több mint kétharmadát, 2019-ben pedig közel felét tették ki az önkormányzati közbeszerzések. Ezek összértéke pedig több száz milliárd forintot jelent – ismertette.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke és Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke bejelentik a két szervezet együttműködését

A hatékony közpénzfelhasználás szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy az önkormányzatok ajánlatkérőként mekkora versenyt támasztanak az eljárásaikban. A beérkezett ajánlatok értékelése és bírálata során pedig kiemelten lényeges, hogy különös figyelmet fordítsanak az esetleges versenyellenes magatartás kiszűrésére. Ebben tud segíteni a GVH a Megyei Jogú Városok Szövetségén keresztül az önkormányzatoknak

- fogalmazott a nemzeti versenyhatóság elnöke.

A tenderek előkészítése, értékelése során nagyon fontos, hogy az önkormányzatok észreveszik-e a kartellre utaló mintázatokat - hangsúlyozta. A GVH életében egyébként 2021 egyértelműen a kartellfelderítések éve -tette hozzá. A hivatal versenytanácsa nyolc versenykorlátozási ügyben hozott döntést, amelyek közül hat kartellügy, azon belül négy közbeszerzési kartellügy volt. A decemberig általuk kiszabott 17,3 milliárd forintos bírság 94 százaléka ilyen ügyekben született – ismertette.

Kiemelte, hogy a verseny tisztasága a lakosságra is közvetlen hatással lehet, hiszen egy-egy helyi szolgáltatás árait is befolyásolhatja, hogy mennyire biztosítja a tiszta versenyt az önkormányzat. Ennek érdekében a jövőben a GVH kiemelt figyelmet fordít majd a megyei jogú városok versenyjogi ismereteinek a bővítésére – húzta alá.

A harmadik együttműködés idén

Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke kihangsúlyozta, hogy az önkormányzatok szolgáltatásai napjainkban megváltoztak, ide értve az új innovatív közbeszerzéseket is.

GVHRigó Csaba Balázs, a GVH elnöke és Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke aláírják a két szervezet együttműködési megállapodását

Ezekkel együtt a kötelező és az önként vállalt feladatok terén bekövetkező változások is új helyzetet teremtettek az önkormányzatok számára – fogalmazott. Kiemelte, idén már a harmadik olyan megállapodást köti állami szervvel, amelyik a hatékony közpénzfelhasználást, az önkormányzatok gazdálkodásának a tisztaságát, szabályosságát segíti, korábban ugyanis az Állami Számvevőszékkel és a Közbeszerzési Hatósággal is kötöttek hasonló együttműködést.