Ha ázsiai import, akkor vámcsalás?

Hírek2018. szept. 19.Növekedés.hu

Az ázsiai termékek alulértékelése miatt kieső vám elérheti az eurómilliárdos nagyságrendet.   Az Európai Bizottság (EC) semmiféle eljárást nem indított Szlovákia ellen és nem követel semmiféle befizetést sem; Szlovákia azonban folytat tárgyalásokat az Európán kívüli országokból az EU-ba importált termékek alulértékelésével kapcsolatos probléma ügyében - mondta egy sajtótájékoztatón Frantisek Imrecze, a Szlovák Pénzügyi Adminisztráció vezetője.  A téma azért került szóba, mert a Dennik N napilap szerint Szlovákiának kínai textíliák importjával kapcsolatos adócsalások miatt 300 millió eurót kell fizetnie (1 euró= 323,56 Ft).  A Pénzügyi Adminisztráció vezetője szerint az Európai Anti-fraud Office (OLAF) 2014 és 2015 fordulóján kidolgozott egy módszertant a kockázatos termékek, így az ázsiai, elsősorban Kínából származó textíliák és cipők vámértékének meghatározására. A módszertan alapján meghatározta annak a vámnak az összegét is, amelyet az EU tagállamok az elmúlt két esztendőben, amikor a módszertan még nem volt hatályban, nem szedtek be. Szlovákia ezt az eljárás elutasítja. „Jelenleg tárgyalunk az alulértékelt cikkek problémájáról az OLAF-fal, már több levélváltás zajlott le közöttünk” mondta a Frantisek Imrecze. “Nem tervezzük tudomásul venni ezt a fizetési kötelezettséget és minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználunk az igazságunk kivívása érdekében. Ez kettős teher lenne, hiszen elveszítjük a helyi pereket, mert mi nem tudjuk igazolni az áruk értékét, ugyanakkor meg kell fizetnünk a pénzt az EC-nek csak azért, mert az OLAF egy minimális értéket valahogyan mégis meghatározott. Szerintem ez nem tisztességes. Nagy erőkkel küzdünk azért, hogy egyetlen centet se kelljen fizetni az EC-nek emiatt az alulértékelés miatt” jelentette ki a Szlovák Pénzügyi Adminisztráció vezetője, és hozzátette: úgy véli, hogy a jog az ő oldalukon áll.

Az EC illetékesei Szlovákia mellett Nagy-Britannia, Magyarország, Spanyolország és Málta kormányait is arra szólította fel, hogy fizessék meg az alulértékelt termékek miatt keletkezett vám-adósságukat.
„A probléma számos országot érint” hangsúlyozta Frantisek Imrecze. Szlovákia elsősorban a V4 országaival (a visegrádi négyek – Szlovákia, Magyarország, a Cseh Köztársaság és Lengyelország) működik együtt a probléma rendezése érdekében, mondta a vezető. Frantisek Imrecze visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Szlovákia vám-rendszere gyenge lenne. Elmondta, hogy a nem EU-tag országok érdekeltek import-termékeik Szlovákiában vagy más kelet-európai országban történő elvámoltatásában, mert ez a szolgáltatás a nyugati országokhoz képest itt olcsóbb. „Az alul-értékelés elkerülése érdekében az ideális, rendszer-szerű megoldás az lenne, ha az EU és Kína megállapodna a számlák eredetiségének igazolásáról” jelentette ki Szlovák Pénzügyi Adminisztráció vezetője. Frantisek Imrecze elismerte, hogy a vámok elkerülése érdekében szlovák cégek is alulértékeltek termékeket és zajlanak ellenük büntető-eljárások. A perek tárgyának értéke eléri a 100 millió eurót. A Szlovák Pénzügyi Adminisztráció vezetője hangsúlyozta, hogy az OLAF által számított 300 millió euróból mintegy 160 a 2013-as, 120 millió pedig a 2014-es évből származik és csak a maradék tekinthető az elmúlt 3 év vitatott tételének. „Felszámoltuk az alulértékelés problémáját. Úgy döntöttünk, együttműködünk az OLAF-fal. Pereket indítottunk a szlovák importőrök és nagykereskedők ellen, de az ügyek végére még pontot kell tennünk.”