Ha hangosan üvöltenek a szirénák a környékén, ne ijedjen meg!

Hírek2021. jan. 7.Suki Zoltán

Ha valamilyen veszélyes ipari baleset történik az országban, arról az Országos katasztrófavédelmi Főigazgatóság szirénái tájékoztatnak valószínűleg a leghamarabb. Arról, hogy a rendszer működik, úgy győződnek meg, hogy időnként riasztási próbákat tartanak. Van, hogy hangosat, van, hogy csak úgynevezett morgató próbát.

Már több évvel ezelőtt kiépítette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Monitoring és Lakossági Riasztó rendszert, amit csak MoLaRi-nak hívnak. A MoLaRi rendszer a veszélyes ipari üzemekben történt súlyos balesetekről és azok hatásairól tájékoztatja a környéken élőket.

Ha nagy baj lenne, akkor a szirénaszó után egyebek mellett azt is közlik, hogy hogyan és hová meneküljünk, és hogyan viselkedjünk.
A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, és a szirénákkal összesen 440 ezer embert tudnak figyelmeztetni, ha baj történne.

Arról, hogy valóban működik a rendszer, a katasztrófavédelem munkatársai úgy győződnek meg, hogy általában havonta egyszer próbákat tartanak, minden hónap első hétfőjén.

Ezt csak akkor teszik át, ha aznap nemzeti, vagy egyházi ünnep van. Kétféle próbát szoktat tartani, az egyik az úgynevezett morgató próba, ami nem annyira hangos.

Ha ilyet tartanak, akkor kétszer bemondják, hogy „figyelem, ez próba, most a csökkentett üzemű próba jelét hallják.” Ezután következik a szirénajelzés: az első részében rövid ideig, 6 másodpercig tartó, mély felfutó hangjelzést adnak le, a végén pedig még kétszer elhangzik, hogy a „próbának vége.”

A hangos próba viszont már tényleg félelmetes tud lenn, ha nincs rá felkészülve az ember.
A szöveges rész hasonló, mint a csendes riasztásoknál, de ilyenkor kiadják a katasztrófajelzést, és két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb, üvöltő hangot sugároznak.

Ha ennek vége, még bemondják, hogy elmúlt a veszély, és hogy ez a rendszer próbája volt. Ha viszont tényleg baj van, akkor a szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.
A rendszert idén is tizenkétszer tesztelik.

Tízszer morgató, kétszer pedig hangos próbát tartanak.
Az első morgatópróba már meg is volt, január 4-én 11 órakor. Aki szereti az ilyet, annak az első hangos próbára március 1-ig kell várnia, a második hangos pedig szeptember 6-án lesz. Érdekes, hogy az eredetileg május 3-ra tervezett ellenőrzést május 10-re halasztották az érettségi vizsgák miatt.