Ha haragos zenéket hallgat, ön gazdasági összeomlás előtt áll

Hírek2018. júl 4.Növekedés.hu

Hogy lehet a rock and roll népszerűségéből, vagy Taylor Swift letöltéseinek számából következtetéseket levonni a gazdasági hangulatra? Andy Haldane, a Bank of England vezető közgazdásza érdekes új ötlettel állt elő. Arra gondolt, hogy egy ország lakosainak zenehallgatási szokásai tükrözik az aktuális hangulatukat. Az aktuális hangulat fontos jelző a közgazdászok számára. Tükrözi a jövedelmi helyzetet, a várakozásokat, a költekezési, vagy éppen a megtakarítási hajlandóságot. Ha a felmérésekből az derül ki, hogy a lakosság pesszimista, akkor egy esetleges jegybanki kamatemelés arra ösztönözheti őket, hogy ne vegyenek fel hitelt és kevesebbet költsenek. Ez összességében visszafogja a gazdasági növekedést. A jegybankok hagyományosan lakossági és vállalati felmérésekkel monitorozzák a hangulatot. Az elmúlt években azonban számos más hangulatfelmérő eszközt is kitaláltak a közgazdászok. Így például elemzik a Twitter bejegyzésekben, vagy az online hírportálok cikkeiben használt szavakat. A Claremont Graduate University kutatói nemrég megmutatták,

hogy a popzene is legalább annyira alkalmas az ilyesféle előrejelzésre, mint a hagyományos kérdőíves felmérések.
A „Piacok ritmusa” című elemzésükben a zenei toplistákat és a Spotify-t használták arra, hogy következtetéseket vonjanak le a gazdasági hangulatról. Az ötlet lényege, hogy a zenében nagyon erős az érzelmi hatás. A hangnem, a tempó, ritmus, a dallam, a hangerő - ezek együttesen erős érzelmi reakciót váltanak ki. A Spotify és a hozzá hasonló szolgáltatók ezen attribútumok alapján állítanak össze lejátszási listákat, és ajánlanak új számokat a hallgatóknak. A popzenében a hagyományos zenei kifejező eszközök mellett a szöveg is erős érzelmi töltetet hordoz. Az, hogy ki milyen zenét hallgat kifejezi a nemzethez, országhoz, kultúrához, vagy szubkultúrához való tartozást. A dalok szövegeit ugyanolyan szoftverekkel lehet elemezni, mint amelyekkel a marketingesek a Twittert vagy az online portálok cikkeit elemzik. Ezek alapján kategorizálni lehet a dalokat. Pozitív vagy negatív érzések fűződnek hozzájuk. A kutatók összesen nyolc kategóriát állítottak fel: öröm, bánat, harag, félelem, undor, meglepetés, bizalom, várakozás. A szoftver minden esetben “húz egy strigulát” az adott kategória mellé, amikor a rá utaló kifejezés elhangzik a szám szövegében. A slágerlistás dalok komponenseiből így kirajzolódik, hogy a hallgatók milyen érzelmeket élnek át, melyik kategóriát érzik magukhoz a legközelebb. Ebből próbálnak meg következtetéseket levonni a gazdasági hangulatra nézve. Havi rendszerességgel elvégzik ezeket a vizsgálatokat a TOP-100-as popzenei listákon. Óriási előny ez a kérdőíves felmérésekhez képest. Azokban ugyanis csak azok vesznek részt, akik erre hajlandóak. A popzenei listák azonban az emberek sokkal szélesebb körének diszpozícióiról adnak felvilágosítást. A Claremont kutatói elkészítették ezt a vizsgálatot a 2008-as pénzügyi válság előtti és utáni időszakra is.
Azt találták, hogy az összeomlás után a haraggal és az undorral összefüggő szavakat tartalmazó számok sokkal hallgatottabbak voltak, mint mondjuk a bizalom kategóriájába tartozó dalok.
A jegybankárok azonnal ráharaptak az ötletre, ki is terjesztették azt: a Spotify vagy az Apple Music még a TOP-100-as listáknál is részletesebb elemezni való adatfolyamot kínál. A nagy netes zenei szolgáltatóknak ugyanis részletes adatbázisa van a felhasználókról, a háztartásokról. Ezek alapján nem csak általános hangulat indexeket lehet készíteni, de különböző régiók, országrészek, vagy emberek csoportjaira (például jövedelmi helyzet alapján) is le lehet bontani a vizsgálódást. (The Conversation)

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.