Háború: az orosz területek megtámadását sürgetik Amerikában

Hírek2024. máj. 23.D.J.

Ez történt az ukrán háború 819-dik napján:

- Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken a Biden-kormányban azt a javaslatot szorgalmazza, hogy Ukrajna amerikai fegyverekkel lőhesse az oroszországi területeket - jelentette a New York Times. Erre azután került sor, hogy Blinken a múlt héten Ukrajnába látogatott, és azt mondta, hogy az USA nem bátorítja, hogy Oroszországot vegyék célba a csapásaikkal, de az ukránoktól kellene függővé tenni a döntést.

Mike Johnson, az amerikai képviselőház elnöke szerdán újságírók kérdésére azt mondta: „Szerintem hagyniuk kell, hogy Ukrajna úgy folytassa a háborút, ahogyan azt jónak látja. Képesnek kell lenniük arra, hogy visszavágjanak. És úgy gondolom, hogy az,

hogy mi megpróbáljuk mikromenedzselni az ottani erőfeszítéseket, nem jó politika számunkra”.

- A francia védelmi miniszter, Sebastien Lecornu elmondta, hogy Franciaország végrehajtotta az első próbalövést a Rafale vadászrepülőgéppel indítható, korszerűsített, nukleáris célra alkalmas rakétával, az ASMPA-R-rel. Ez egy nappal azután történt, hogy Oroszország közölte, hogy nukleáris gyakorlatokat kezdett a déli katonai körzetében, amely elnyúlik egész az ukrán területekig. Az orosz hadgyakorlatok bejelentése részben Franciaországnak szólt, miután az elnök, Emmanuel Macron azt mondta, nem zárja ki, hogy csapatokat fognak küldeni Ukrajnába.

- Grant Shapps brit védelmi miniszter szerdán egy londoni konferencián elmondta: „Ma elárulhatom, hogy bizonyítékunk van arra, hogy Oroszország és Kína együttműködése az Ukrajnában használt harci eszközökre is kiterjed”. Az információt az „amerikai és brit védelmi hírszerzésnek” tulajdonította.

Az Egyesült Államokban azonban Joe Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan azt mondta, hogy bár vannak aggályok, hogy Kína „közvetlenül fegyvereket - halálos segítséget - nyújt Oroszországnak... de eddig nem láttunk ilyet”. Az Egyesült Államok „aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban,

hogy Kína mit tesz Oroszország háborús gépezetének táplálására.

- Ukrajna néhány haditengerészeti drónját Grad többszörös rakétaindító rendszerrel szerelte fel, és harc közben orosz állásokra lőtt velük - mondta egy ukrán hírszerzési forrás a Reutersnek. A „tengeri drónokat” ezen a héten arra használták, hogy orosz állásokat támadjanak az ukrajnai Mykolaiv régiójában lévő Kinburn-szoroson.

- Egy Harkiv városára mért orosz légicsapás szerdán megsemmisített egy kávézót, megrongált egy közeli lakóházat és felgyújtott egy benzinkutat. Helyi tisztviselők szerint 10 ember megsebesült, köztük egy trolibuszsofőr, akinek mindkét lábát amputálni kellett. Oroszország egy UMPB D-30-as irányított bombát használt, amelyet a szomszédos Belgorod régióból indítottak.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az irányított bombák elleni védekezésre szólított fel, amelyek az orosz támadások „fő eszközévé” váltak. „Az orosz bombák elleni védekezésben még sok a tennivaló... Ukrajnának olyan rendszerekre és taktikákra van szüksége,

amelyek lehetővé teszik, hogy megvédjük állásainkat, városainkat és közösségeinket”.

- Egy orosz drón robbanóanyagot dobott egy rendőrautóra Vovcsanszkban, és megölt egy rendőrt - közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter. 

- Oroszország közölte, hogy ukrán támadások érték az Ukrajnával határos Belgorod régióját, valamint a megszállt kelet-ukrajnai Liszicsanszk városát, amelyekben akár három ember is meghalhatott.

- A svéd kormány további katonai támogatást jelentett be Ukrajnának, összesen 7 milliárd dollár értékben három év alatt. Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter szerint a svéd gyártmányú fegyverek „már bizonyítottak a csatatéren".