Gigantikus profitot termelt a Nvidia, akár a világ legnagyobb cégévé válhat

Elemzések2024. máj. 23.Fellegi Tamás

Szerdán az amerikai tőzsdezárás után tette közzé első negyedéves eredményét az idei év leginkább követett részvénye, a Nvidia. A jó eredmény mellett osztaléknövelés és részvényfelaprózás is lesz, ami segítheti a további árfolyamemelkedést.

A Nvidia 26 milliárd dolláros árbevételt ért el, ami egy év alatt 262 százalékos növekedés, nettó eredménye pedig részvényenként 6,12 dollár lett, ami 461 százalékos növekedés az előző év azonos időszalához képest. Az elemzői várakozások átlaga 24,69 milliárd dolláros árbevétel és részvényenként 5,65 dolláros eredmény volt a Bloomberg adatai szerint, így sikerült kellemes meglepetést okozni.

Részvényfelaprózás, osztalék

A második negyedévben 28 milliárd dolláros árbevételre számít a cég, és egyúttal a közel 1000 dolláros árfolyamú részvény felaprózásáról is döntöttek: 1 jelenlegi részvény helyett 10 újat kap minden részvényes, az új részvények árfolyama ilyenkor értelemszerűen a tizede lesz a réginek, legalábbis a felaprózás napján.

A felaprózásnak épp ez a lényege: van egy optimálisnak tartott árfolyamtartomány, amit korábban 10 és 100 dollár közöttinek tartottak, ma már ennek felső határa magasabban van. A felaprózás napja június 7-e, egyúttal a cég megemelt osztalékot is fizet a részvények után júnios 28-án azoknak, akiknek június 11-én birtokában van a részvénye.

Egyre tarkább vevőkör

A társaság vezérigazgatója, Jensen Huang elmondta, hogy immár nem csak a felhőalapú szolgáltatók és a legnagyobb technológiai cégek vásárolják termékeiket, hanem mindenféle internetes cégek, autógyártók és egyéb felhasználók, így sokkal diverzifikáltabb lett az ügyfélkör.

A részvény értéke

A részvény mág mindig drágának tűnik a jelenlegi adatokkal, de ez csak akkor igaz, ha nem számolunk további jelentős növekedéssel. Ha a mostani adat négyszeréset számoljuk egész évre, akkor részvényenként 25 dolláros eredmény adódik, ami a jelenlegi részvényárfolyam mellett közel 40-szeres P/E (részvény ár osztva az egy részvényre jutó nyereséggel) értéket ad.

Ugyanakkor a cég egyelőre növekszik, így ha azt vélelmezzük, hogy eredményét még megduplázhatja, akkor 20 körüli P/E értéket kapunk, ami ilyen cégnél reálisnak tekinthető. Kérdés persze, hogy az igen magas kereslet tartósan fennmarad-e a termékek iránt.

Ketten vannak csak előtte

Ha a befektetők nagyon optimisták, és fenntarthatónak tartják a növekedést, később pedig stabilnak az elért profitszintet, akkor érdemben emelkedhet az árfolyam, és akár meg is vívhat a társaság a világ legnagyobb vállalata címért, melyet most a Microsoft birtokol, majd tőle alig elmaradva az Apple következik.