Olcsóbb gázhoz juthatnak a szemfüles vevők

Hírek2023. jan. 24.Növekedés.hu

Az arra feljogosított intézményi gázvásárlók hét hónapon át a mostani, viszonylag alacsony áron juthatnak gázhoz akkor is, ha időközben megbolydul a piac - írja a VG.

Első látásra nem feltétlenül nyilvánvaló, milyen remek időzítésű az a kormányrendelet, amely szerint az abban megjelölt intézményi gázfelhasználók hét hónapon át rögzített áron vásárolhatnak földgázt. Már az is nagyon fontos változás benne, hogy a vevők megszabadulhatnak az árindexált, nem fix hirdetményi áron való vásárlástól - írja a VG.

E kör előzőleg évtizedeken át fix áron kapta az olcsó áramot és gázt, nem kellett foglalkoznia a tőzsdei jegyzésekkel, marginokkal, emellett hosszabb időre előre látta az energiaköltségeit. Tagjai csak a rezsiszabályok tavaly nyári szigorítása miatt kényszerültek ki a nekik idegen, változó áras versenypiacra. Az újbóli fix áras beszerzés számukra tehát szeptemberig könnyebbséget, átláthatóságot és tervezhetőséget jelent

– magyarázta a VG-nek Balogh József energiapiaci szakértő.

Igaz – mint felidézte –, tulajdonképpen nem volt alapértelmezés, hogy e felhasználók a piacra lépésükkel egy időben fix árasról változó áras beszerzésre is váltsanak, de nem volt más választásuk. Abban az időszakban ugyanis annyira ingadoztak a világpiaci gázárak, hogy a kereskedőik nem tudtak nekik fix áras ajánlatot adni, vagy ha igen, akkor ahhoz szinte teljesíthetetlen garanciaelvárás társult. 

Emiatt a vevők a számukra addig lényegében ismeretlen elszámolási rendszerre váltva kötöttek olyan megállapodásokat, amelynek az árait nem láthatták több hónapra előre. Ebből a szempontból tehát igencsak szerencsétlen volt a tavaly nyári kormányhatározat időzítése, de a kormány kényszerhelyzetben volt, hiszen mérsékelnie kellett a rezsicsökkentés fenntartásának terheit.

Orbán Viktor miniszterelnök a bálványosi szabadegyetemen már júliusban arról beszélt, hogy a rezsicsökkentés fenntartása 2021-ben 296 milliárd forintjába került a magyar költségvetésnek, 2022-ben pedig 2051 milliárdra nőtt volna a rezsiszabályok módosítása nélkül. Azóta már azt is tudjuk, hogy az idei költségvetésben 2610 milliárd forintot különítenek el a rezsivédelmi alapban, holott a terv 670 milliárd forint volt.

Most viszont igen jó volt az időzítés, mert az a felhasználó, amely él a kormányhatározatban felkínált lehetőséggel (határozottan csak lehetőségről, nem kötelező lépésről van szó), azonfelül, hogy ismét fix áron jut a gázhoz, még kevesebbet is fizet érte.