Háború: az USA hónapokon belül magára hagyhatja Ukrajnát

Hírek10 órájaNövekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 944-dik napján:

- Trump kampányának egyik tisztségviselője közölte, hogy a republikánus jelölt nem fog találkozni a héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, amíg az az Egyesült Államokban tartózkodik.

Donald Trump azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak „ki kell szállnia” az ukrajnai háborúból, és hogy Joe Biden és Kamala Harris nem tervezi ezt. A republikánusok elnökjelöltje élesen kritizálta a demokratákat, amiért pénzügyi segítséget adnak Ukrajnának. „Biden és Kamala belerángatott minket ebbe az ukrajnai háborúba, és most nem tudnak kivezetni minket” - mondta friss beszédében.

- Joe Biden szerint Vlagyimir Putyin teljes körű ukrajnai inváziója kudarcot vallott, miközben felszólította az ENSZ-t, hogy a győzelemig támogassa Kijevet. „Putyin háborúja megbukott alapvető céljánál. Ukrajna elpusztítására törekedett, de Ukrajna még mindig szabad” - mondta Biden az ENSZ-közgyűlés előtt tartott utolsó elnöki beszédében. Elmondta, hogy a háború stratégiai átrendeződéshez vezetett, amely megerősítette a NATO-t, és két új országot, Finnországot és Svédországot is bevont a biztonsági paktumba.

„Nem nézhetünk félre. Nem fogunk engedni Ukrajna támogatásából. Addig nem, amíg Ukrajna nem nyer igazságos és tartós békét”.

- Az Egyesült Államok kedden közölte, hogy az USA egy összesen mintegy 375 millió dolláros katonai segélycsomag keretében meg nem nevezett mennyiségű közepes hatótávolságú kazettás bombát, valamint rakétákat, tüzérségi eszközöket és páncélozott járműveket küld Ukrajnának.

A legújabb fegyvercsomag, az egyik legnagyobb, amelyet a közelmúltban jóváhagytak. A Pentagon készletei közül veszik ki a fegyvereket, hogy gyorsabban eljuttathassák azokat Ukrajnába. Ezzel a legutóbbi csomaggal együtt az Egyesült Államok több mint 56,2 milliárd dolláros biztonsági támogatást nyújtott Ukrajnának az orosz megszállás óta.

- Az Ukrajnának nyújtott támogatás a hónap végén lejárhat, hacsak a Kongresszus nem hosszabbítja meg a Pentagon felhatalmazását arra, hogy fegyvereket küldjön Kijevbe a raktárkészletéből. Az Egyesült Államok „megtalálja a módját” Biden hivatali idejének januári lejárta előtt, hogy felhasználja a fennmaradó segélyt - mondta kedden a külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője.

- Az ENSZ Biztonsági Tanácsában tartott erőteljes beszédében Zelenszkij a nemzetek széles körű szövetségét szólította fel, hogy „kényszerítsék békére” Oroszországot. Zelenszkij azzal vádolta Moszkvát, hogy „nemzetközi bűncselekményeket” követ el az ukrán civilek és az energetikai infrastruktúra elleni támadásokkal, és azt állította, hogy bizonyítéka van arra,

hogy Putyin három ukrán atomerőmű ellen tervez támadást, hogy tovább rombolja az ország energiahálózatát.

- Zelenszkij szerint „győzelmi terve” nem arról szól, hogy tárgyaljon Oroszországgal, hanem arról, hogy találjon módot a konfliktus diplomáciai úton történő lezárására. Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője megerősítette, hogy a NATO-csatlakozásra való meghívás része Ukrajna úgynevezett „győzelmi tervének”, amelynek részleteit Zelenszkij még nem fedte fel, és amelyet a héten kell bemutatnia Bidennek.

Zelenszkij szerdán felszólal az ENSZ közgyűlésén, és a héten amerikai elnökjelölt Kamala Harrisszel, valamint Joe Bidennel is találkozik amerikai útja során.

- Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök a konfliktus lezárását célzó, Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalások tervét szorgalmazta, amelyet az ukrán elnök már elutasított.

- Az Ukrajna északkeleti részén fekvő Harkiv város egyik lakónegyedét ért orosz csapásokban három civil meghalt és több mint 30-an megsebesültek kedd délután - közölték ukrán tisztviselők. Harkiv mintegy 30 kilométerre fekszik az orosz határtól, és a két és fél éve tartó háború során folyamatosan orosz légitámadások érik. „Az orosz bombák célpontjai egy lakóház, egy pékség, egy stadion voltak” - mondta Zelenszkij a közösségi médiában.

- Az orosz törvényhozók új intézkedéseket hagytak jóvá, amelyek megkönnyítik a hadsereg számára, hogy feltételezett bűnözőket toborozzanak a háborúhoz.