Háború: Egyre erősebb az orosz offenzíva Dél-Ukrajnában

Hírek2022. aug. 1.Sz.A.

Megnövelte a katonái létszámát Dél-Ukrajnában Oroszország, felkészülve egy ukrán ellencsapásra. Mától elvileg elindulhatnak az ukrán gabonát exportáló hajók, Zelenszkij szerint idén a szokásos termés felére lehet csak számítani a háború miatt.

  • Készülnek az ukrán ellencsapásra, ezért jelentősen megnövelte a dél-ukrajnai területeken lévő orosz katonák létszámát az orosz hadsereg - az ukrán katonai hírszerzés szerint. Volodimir Zelenszkij elnök szerint az oroszok a keleti régiókból is erőket csoportosítanak át délre, Herszon és Zaporizzsja régiók védelmére - írja a The Guardian.
  • A háború 159. napjának eseményeit összefoglalónak legfontosabb híre, hogy Donyeck megye keleti részét ki kell ürítenie az ukránoknak, ahol még mindig több mint 50 ezer gyerek tartózkodik. 
  • Ukrán drónok csapást mértek a Fekete-tengeren állomásozó orosz flotta központjára, öten sebesültek meg orosz források szerint. A támadás miatt el kellett halasztani a haditengerészeti nap alkalmára tervezett ünnepségeket.
  • Vasárnap Mikolajiv városát rakétákkal támadta az orosz haderő, a csapásban meghalt Ukrajna egyik leggazdagabb embere, Alekszandr Vadaturszki, és felesége, Raisza. Vadaturszki gabonaexportőr vállalatot vezetett, az ukrán elnöki szóvivő szerint kifejezetten a személyét célozta meg "az előre kitervelt" orosz támadás.
  • Az orosz csapatok magabiztosan nyomulnak előre Kelet-Ukrajnában. Az ukránok már nem tudják tartani állásaikat a Donyec-medencében, ezért Volodimir Zelenszkij elnök elrendelte a még ukrán ellenőrzés alatt álló települések teljes kiürítését.
  • Az ukrán elnök azt kérte honfitársaitól, hogy beszéljenek a régióban élő ismerőseikkel, és győzzék meg őket a távozás szükségességéről. Zelenszkij szerint senkinek sem kell aggódnia, mert minden elköltöző kárpótlást fog kapni - számol be az Euronews.
  • A gabonatermés megfeleződik idén a háború miatt, ezért erősödik a globális éhség veszélye - jelentette be Zelenszjik elnök.
  • Az első gabonaexportőr hajók ma indulhatnak el az ukrán kikötőkből - erről a török elnöki szóvivő, Ibrahim Kalin számolt be. Az ENSZ és török közvetítéssel tető alá hozott ukrán-orosz megállapodás szerint Isztambulból is koordinálják majd a gabonaexportot.

  • Oroszország hivatalosan is meghívta az ENSZ és a Vöröskereszt szakértőit, hogy vizsgálják ki az olenivkai börtönre mért rakétacsapás körülményeit, amelynek következtében több mint ötven ukrán hadifogoly vesztette életét - írja a távirati iroda. Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet első helyettese a közösségi médiában vasárnap azt írta, hogy Moszkva közölte António Guterres főtitkárral: az olenivkai incidens ügyében nemzetközi szakértők bevonásával indul vizsgálat. A diplomata szerint Oroszország felszólította a világszervezetet, hogy haladéktalanul adjon objektív értékelést a történtekről.

  • Az olenivkai börtönt, ahol ukrán hadifoglyokat őriztek - elősorban a Moszkva által nácinak tartott Azov ezred volt katonáit - pénteken rakétacsapás érte. Az épület gyakorlatilag teljesen megsemmisült a tűzben, a helyszínen egy amerikai HIMARS rakétavető lövedékének darabjait találták meg. Az ügyben az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) büntetőeljárást indított.