Havi kétmillió forintos fizetésért toboroznak katonákat Oroszországban

Hírek2022. júl. 31.Sz.A.

Az általános mozgósítás elkerülése érdekében újabb toborzást indított az orosz hadsereg az ukrajnai háborúban elesett és megsérült katonák pótlására. A fizetés akár havi 2 millió forintnak megfelelő rubel, és az önkéntesen olyan biztosítást is kapnak, amely szerint egy vagyont kapna a családjuk, ha elesnének.

Az ismét friss erőre kapott toborzás országszerte, összesen 85 régióban zajlik, a felvételhez nem mindig szükséges katonai gyakorlat, a korhatár általában 49 év. A fizetés pedig kiemelkedően magas, havi 280-300 ezer rubel, átszámítva havi 1,8-2 millió forint.

Elemzők szerint mintegy 30 ezer önkéntest tudnának mozgósítani, ami az Ukrajna elleni invázióban harcoló csapatok negyedét, ötödét adja - számol be a CNN.

A toborzások ezért most már a szegényebb és elszigeteltebb orosz területeken is zajlanak leginkább, és a fő mozgatórugó a gyors pénzkereseti forrás. Azokon a területeken, ahol a havi keresetek csak 30-40 ezerre (200-260 ezer forint) rubelt tesznek ki havonta, ott egy nyár alatt össze lehet szedni akár egymillió rubelt is (6,5 millió forintot). Fontos szempont, hogy az elesett katona családja busás kárpótlást kap az államtól, ennek mértéke a cikk szerint 12 millió rubel a szövetségi kormányzattól, és 2 millió a régiótól.

Általában 4 hónapos szerződést, betanítást, magas fizetést és biztosítást kínálnak a sorkatonai szolgálatot végzetteknek, és akad olyan régió, ahol 60 éves korig is elfogadnak jelentkezőket, akár börtönviselteket is.

A toborzás a sarkköri városoktól kezdve Szibériáig zajlik, de a kazah-orosz határ közelében is sokakat próbálnak beszervezni.

Eddig a legtöbb önkéntes, számszerint 8 ezer eddig Csecsenföldről érkezett, de sokan Oroszország távol-keleti régióiból is jönnek Ukrajnába harcolni.

Amerikai és brit hírszerzési források az eddigi orosz veszteségeket 60-75 ezer főre becsülik, ennyien estek el, vagy sebesültek meg az öt hónapja tartó invázió során. A CNN idézi Richard Moore-t, az MI6 vezetőjét, aki szerint az utóbbi hetekben egyre nehezebb katonákat megnyerni az Oroszországban csak speciálisnak nevezett hadművelethez.