Nézze meg, hol áll Magyarország az európai felzárkózási ranglistán

Hírek2022. aug. 1.Sz.A.

Magyarország a régiós államok középmezőnyében helyezkedik el felzárkózás szempontjából, jelenleg az uniós átlag 76 százalékán állunk az Eurostat adatai szerint. Hajszállal megelőztek minket a lengyelek, de lehagytuk Szlovákiát. Románia felzárkózás látványos. Lecsúszott a volt szocialista blokk szintjére két mediterrán ország.

A leggyorsabban Csehország és Szlovénia zárkózik fel az uniós átlaghoz 2004 óta, mindkét ország esetében már 90 százalék feletti az uniós átlaghoz viszonyított arány az egy főre eső GDP-t nézve, vásárlóerő paritások számolva - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának friss adataiból. 

A magyar adat a tavalyi év végén az uniós átlag 76 százaléka körül alakult, amivel a lengyelek (77%) és a horvátok (70%) között helyezkedünk el a rangsorban. Összehasonlításképp a jóval korábban csatlakozott Portugália az uniós átlag 74 százalékára csúszott le.

Magyarország a régiós államok középmezőnyében helyezkedik el felzárkózás szempontjából, jelenleg az uniós átlag 76 százalékán állunk az Eurostat adatai szerint.

Látványos a románok felzárkózása: az uniós átlag 73 százalékára sikerült feljönniük 2006 óta.

A velünk egy időben csatlakozó balti államok közül Litvánia és Észország áll a legjobban, 88 százalékon, Lettország pedig viszonylag lemaradva a horvát szintet hozza.

Nem a régiónkhoz tartozik Görögország: az Eurostat egy főre eső GDP adatait nézve drámai a görögök lecsúszása. Már csak az uniós átlag 65 százalékát érik el. Ez azt jelenti, hogy a görög adósságválság idején elveszített 25 százalékpontos GDP-ből alig sikerült visszahozni valamit. 

A magas adósság és az alacsony növekedési ütem miatt a portugálok az uniós átlag 74, az olaszok pedig a 95 százalékára estek vissza.

Az Unióhoz ki csatlakozhat hamarabb?

Az unióba belépni szándékozó országoknál jól látszik, hogy a balkáni országok közül Montenegro, Szerbia és Észak-Macedónia áll gazdasági fejlettségben a legközelebb a majdani csatlakozáshoz.

Albánia és Bosznia-Hercegovina lemaradása még óriási. Albánia 2014 óta tagjelölt, Észak-Macedónia pedig 2005 óta. Csatlakozási tárgyalások 2012 óta zajlanak Montenegróval, 2014 óta pedig Szerbiával.

A nemrég uniós tagjelölti státust kapott Ukrajna - az idei óriási visszaesést is nézve - messze elmarad fejlettségben még Albániától is.

Törökországgal hivatalosan 2005 óta zajlanak a csatlakozási tárgyalások. A gazdasági mellett politikai és közigazgatási és intézményi kritériumoknak is meg kell felelni, ezeket összesítik az úgynevezett koppenhágai feltételek.