Háború: ellentámadásra készülnek az ukránok

Hírek2022. júl. 6.D.J.

Ez történt az orosz-ukrán háború 132-dik napján:

- Boris Johnson brit miniszterelnök bejelentette: pár héten belül Nagy-Britannia tíz önjáró tüzérségi rendszert fog küldeni Ukrajnának.

- A luhanszki kormányzó szerint az elmúlt hetekben az orosz csapatokat lekötötte Liszicsanszk ostroma, amely időt adott az ukrán erőknek ahhoz, hogy a donyecki régióban megerősítsék a védelmi vonalaikat. A terveik szerint ellentámadásokat akarnak majd indítani.

- A török hatóságok átvizsgálnak egy orosz lobogó alatt közlekedő hajót, amely nagymennyiségű gabonát szállít. Kijev szerint a fedélzeten lévő hétezer tonna szállítmányt a megszállt területekről lopták.

Ukrajna megkérte Törökországot, hogy három másik orosz hajó rakományát is ellenőrizzék át.

- Miután Liszicsanszk elesett az oroszok célba vették a Donyeck egy másik fontos városát. A kelet-ukrajnai Szlovjanszkot sújtó bombázásban legalább ketten meghaltak. Vadim Ljak polgármester arra kérte a helyieket, hogy hagyják el a települést, miután az oroszok egy lakónegyedre is lecsaptak.

- Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök szerint az ukrán háború fordulópontot jelent Európa történelmében.

- Donyeck kormányzója szerint a térség védelmét segítené, ha legalább 350 ezer civilt evakuálnának a régióból. „Az ország sorsát a Donyeck fogja eldönteni” – mondta Pavlo Kyrylenko.

- Az orosz kézen lévő Mariupolban a Moszkva támogatását élvező szeparatisták lefoglaltak két külföldi hajót.

- Az orosz kézen lévő Zaporizzsja vezetője Jevgenyij Balickij bejelentette, hogy a terveik szerint az ukrán gabonát a Közel-Keletnek fogják értékesíteni. A fő felvásárlók között ott lehet Irak, Irán és Szaúd-Arábia is.

- Moszkva tervei szerint vasúti összeköttetés fog létrejönni az orosz Rosztovi régió és a megszállt kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk között.

- Finnország és Svédország csatlakozási jegyzőkönyvét mind a 30 NATO tagállam aláírta. Ezután a szövetség bővítését még a tagországok parlamentjeinek is jóvá kell hagynia. A NATO főtitkára sürgette az érintett országokat, hogy minél előbb ratifikálják a két skandináv ország csatlakozását. Elsőként a bővítést Kanada hagyta jóvá.

- Az ENSZ 270 olyan esetet tárt fel, amelynél az oroszok civileket raboltak el – mondta el a szervezet emberi jogi főbiztosa Michelle Bachelet.

- Az orosz-ukrán háború miatt Lettország újra bevezetné a kötelező sorkatonaságot – árulta el Artis Pabriks, az ország védelmi minisztere.