Háború: ide összpontosítja most erőit az orosz hadsereg

Hírek2024. aug. 3.Növekedés.hu

Ez történt a háború 892. napján:

- Az orosz hadsereg a Donyeck megyei Pokrovszk közelében húzódó frontvonalra összpontosítja erőit – írja a The Guardian.

Az előrenyomulás hatására megnőtt a menekülő civilek száma, a terület elhagyását segítő önkéntesek szerint az elmúlt két hétben mintegy megtízszereződtek a térségben az evakuálási kérelmek.

Oroszország az egy hét alatt elért mintegy 57 négyzetkilométeres térnyerése a harmadik legnagyobb, amit április óta regisztráltak, miután júniusban csak kevés előnyre tudtak szert tenni.

- Oroszország védelmi minisztere rámutatott, hogy erőik az elmúlt héten öt települést foglaltak el a donyecki régióban. Az, hogy Oroszország harci repülőgépekből irányított bombákat lő ki, kulcsfontosságú Moszkva harctéri taktikája szempontjából - mondta el egy kijevi repülési szakértő.

Az oroszok nem áttörik a védelmünket, hanem visszatolják azt.

Naponta 100, 150, 200 métert nyomulnak előre ezzel a taktikával – tette hozzá.

- Ukrajna pénteken közölte, hogy 250 katonája holttestét kapta vissza Oroszországtól az elesett katonák kicserélése révén. Ez az ukrajnai háború kezdete óta lebonyolított egyik legjelentősebb csere, és a Nemzetközi Vöröskereszt közbenjárásával valósult meg. A holttesteket DNS-elemzéssel azonosítják majd, mielőtt a családjuknak adják őket, hogy eltemethessék őket.

- Az ukrán központi bank előrejelzése szerint az idei kivándorlás mértéke jóval magasabb lesz a korábbi előrejelzéseknél, főként az energetikai létesítmények elleni orosz támadások okozta áramkimaradások miatt.

Az energetikai helyzet romlása és a gazdasági feltételek lassú normalizálódása miatt 2024-ben és 2025-ben a korábban vártnál nagyobb lesz az országokban élők kiáramlása

- áll az Ukrán Nemzeti Bank jelentésében. Előrejelzésük szerint idén 400 ezer fő, jövőre pedig 300 ezer fő hagyhatja el az országot. A bank 2026-ra 400 000 fő visszatérését jósolta, de kiemelte, hogy a folyamat "fokozatos" lesz.