Háború: Beszorultak az ukránok a keleti fronton, Harkivnál is súlyos a helyzet

Hírek2024. júl. 30.Növekedés.hu

Ez történt a háború 888. napján:

Az Egyesült Államok 1,7 milliárd dollár katonai segélyt folyósít Ukrajnának: ebben elsősorban védelmi rendszerek, aknavetők, tüzérségi felszerelések és harckocsik, illetve hadihajók ellen bevethető rakéták szerepelnek.Az Associated Press beszámolója szerint a segélycsomagban 1,5 milliárd értékben hosszú távú szerződések alapján szállítandó fegyverek vannak, illetve 200 millió dollár értékben azonnali katonai segélyt ad Washington. Az amerikai védelmi minisztérium nem részletezte, milyen katonai felszerelés szerepelt az azonnal elküldött segélyszállítmányban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfői bejelentése szerint a Harkiv megye északkeleti részén fekvő Vovcsanszk mellett húzódó frontvonalra utazott, ahol az orosz hadsereg többször is megpróbált áttörni – erről számol be a Reuters.

A megyében az orosz hadsereg egy új frontot nyitott májusban, és azóta viszonylag gyorsan haladt előre, eddig tíz kilométeres sávot foglalt el a harkivi fronton.

Zelenszkij egy videóposztban megerősítette, hogy az erős orosz nyomás alatt álló régióban megkezdték a légvédelmi rendszerek megerősítését, az utóbbi napokban az orosz támadások ereje kissé csökkent.

Zelenszkij beszámolója szerint Harkiv vros légvédelmét is megerősítik nyugati légvédelmi rendszerekkel. Ukrajna több hónapig nem kapott amerikai katonai utánpótlást légvédelmi rendszerekből az amerikai Kongresszusban az Ukranának szánt segélyről kialakult hosszú vita miatt.

Donyeck megye keleti részében az orosz erők folyamatos támadások elfoglaltak két települést – jelentette az Associated Press.

Az oroszországi Kurszk megyében az ukrán titkosszolgálat több energiaellátó központot is megtámadt, a térségben áramszünetek voltak – ukrán források szerint.

Az ukrán titkosszolgálat bejelentése, hogy a nyugat-afrikai Maliban harcoló Wagner zsoldosok elleni rajtaütésben részt vettek.

A Wagner csoport vezetőségéhez köthető Telegram csatornán elismerték, hogy Maliban a múlt héten súlyos veszteségeket szenvedett. Állítólag Szudánban is harcol a Wagner csoport, és ukrán katonák itt is aktívak lehetnek a Guardian jelentése szerint.