Háború: Új területeket foglaltak el az oroszok, Zelenszkij mégsem kéri Kína közvetítését 

Hírek2024. aug. 1.Növekedés.hu

Ez történt a háború 890. mapján.

Megérkeztek Ukrajnába az első F-16-os vadászgépek – számolt be a Bloomberg és az AP. A hírt egy neve elhallgatását kérő ukrán országgyűlési képviselő is megerősítette. Belgium, Hollandia, Dánia és Norvégia korábban összesen 60 vadászgép küldésére tett ígéretet, az orosz légiflotta még mindig tízszeres fölényben van az ukránhoz képest – írja a Guardian.

Legalább 130 F-16os gépre lenne szüksége Ukrajnának – vélik ukrán tisztségviselők. A pilóták kiképzése jelenleg is zajlik európai NATO tagállamokban, és az Egyesült Államok modern rakétákat és bombákat szállít majd a vadászgépekhez. 

 Azért tudott előre nyomulni az orosz hadsereg a keleti fronton, mert a nyugati szövetségesek által ígért fegyverek nem érkeztek meg időben, és a nyugati országok korlátozzák az általuk szállított fegyverek használatát – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) kutatóintézet által közölt elemzés szerint az orosz hadseregnek 200 négyzetkilométernyi ukrán területet sikerült elfoglalnia júliusban Kelet-Ukrajnában.

Zelenszkij szerint továbbra is szorgalmazzák, hogy nyugati fegyverekkel Oroszország területén is csapásokat tudjanak végrehajtani, de – mint fogalmazott – a szövetségeseink még mindig tartanak ettől.

Ukrajna nem azt kéri Kínától, hogy közvetítsen a felek között, hanem hogy gyakoroljon nyomást Oroszországra, hogy fejezze be a háborút – mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök szerint Ukrajna és az egész világ arra vár, hogy Oroszország részt vegyen a következő béke csúcstalálkozón, amire még idén sor kerül. A júniusi svájci békekonferencia Oroszország részvétele nélkül zajlott le.

Denisz Smihal ukrán kormányfő szerint a Lukoil orosz energiavállalatra kivetett szankció nem jelent veszélyt Szlovákia energiaellátására, Smihal szerint nem fogják eltörölni a szankciót, és ezzel - szerinte - az Európai Unió is egyetért.A Lukoil-ra kivetett szankció Magyarország és Szlovákia olajellátását veszélyezteti, Robert Fico szlovák kormányfő ezért kilátásba helyezte, hogy felfüggeszti az Ukrajnába irányuló gázolaj exportot, amíg nem veszik le a Lukoil-t a tiltólistáról.

Szlovákia és Magyarország szállítja az ukrán gázolaj-ellátás 10 százalékát.

További drónok roncsait találták meg szerdán a Duna romániai partján, a Tulcea megyei Ceatalchioi település közelében - közölte a román védelmi minisztérium.

Az "ukrán kikötői infrastruktúra és civil célpontok ellen intézett múlt heti orosz dróntámadások" nyomán a védelmi tárca, a honvédelmi, nemzetbiztonsági és közrendvédelmi rendszer más, specializált alakulataival közösen módszeresen folytatta azoknak a térségeknek az átfésülését, ahova a lakossági bejelentések szerint dróndarabok hullhattak – írja az MTI.

Eddig a Tulcea megyei Plauru és Periprava közelében találtak drónokból származó roncsokat.

A terepen végzett keresés egyelőre nem igazolta azokat a bejelentéseket, amelyek szerint Niculitel és Chilia községek területén is dróndarabok csapódtak be.

A tárca közleménye szerint valamennyi igazolt és feltételezett becsapódási helyszín a lakott területeken kívül található, nem történt személyi sérülés és nem keletkeztek károk az infrastruktúrában sem.

A minisztérium folyamatosan tájékoztatja a NATO-szövetségeseket az orosz támadások által előidézett helyzetről.

A közlemény ismételten hangsúlyozta: a bukaresti védelmi minisztérium határozottan elítéli az ukrán civil infrastruktúra elleni indokolatlan, a nemzetközi jog előírásait sértő orosz támadásokat.

Tavaly szeptember óta az ukrán gabonaexportban jelentős szerepet játszó folyami kikötők ellen intézett orosz támadások során több ízben zuhantak le - vélhetően az ukrán légelhárítás által lelőtt - drónok a NATO-tag Románia területén. Románia a határ mentén több légvédelmi óvóhelyet épített a polgári lakosság védelme érdekében, és az ukrán kikötők elleni orosz légitámadások idején rendszeresen küld RO-Alert riasztásokat a szomszédos Tulcea és Galac megyei lakosok telefonkészülékeire, amelyekben arra figyelmezteti őket: fennáll a veszélye, hogy a légtérből lezuhanó tárgyak (drónok vagy lelőtt drónok darabjai) csapódnak be román területre.