Háború: Nagy hatótávolságú amerikai rakétákat kap Ukrajna

Hírek2024. júl. 31.Növekedés.hu

Ez történt a háború 889. napján.

A Wall Street Journal értesülései szerint a szövetséges országok Ukrajnába szállítandó F-16-os vadászgépeihez az Egyesült Államok modern amerikai fegyvereket ad, többek között nagy hatótávolságú levegő-föld rakétákat, levegő-levegő rakétákat, és irányított bombákat.

Az első szállítmány még a nyáron megérkezik, a vadászgépeket az európai országokban kiképzett ukrán pilóták vezetik majd – írja a Guardian.

A kelet-ukrajnai Donyeck megyében az orosz hadsereg előre nyomult, és újabb települést, Pivdenne-t elfoglalta az orosz védelmi minisztérium bejelentése szerint. Pivdenne közvetlenül az ukránok egyik katonai bázisa, Toreck település mellett fekszik.

Toreck mellett heves harcok zajlanak, az orosz katonák kisebb csapatokban próbálják áttörni a frontot. Pokrovszk városnál ugyancsak megpróbálják az ukránok védelmi vonalát áttörni az oroszok.Ukrán katonai források szerint Kurszk megyében eltaláltak egy olajtárolót az ukrán katonai titkosszolgálat és más erők közös akciója során. A megye kormányzója szerint rakétatámadás érte a megyét, vasárnap ukrán katonai csapás ért egy olajtárolót és három harckocsi kigyulladt.

Az ukrán energiaellátás helyzete javul annak ellenére, hogy az orosz haderő folyamatosan támadja az ukrán erőműveket. Az ukrán Ukrenergo közlése szerint július 30-a az első olyan nap volt a hónap során, amikor nem volt áramszünet. Ukrajna az Európai Unióból importál elektromos áramot, hogy az orosz rakétatámadások miatt kieső áramot pótolja. Denisz Smihal miniszterelnök szerint Ukrajna készül az őszre és a télre, és alternatív energiaellátási forrásokat keres.

Az ukrán kormány hivatalos látogatásra Kijevbe meghívta Vang Ji kínai külügyminisztert, aki múlt héten pekingben találkozott Dmítro Kuleba ukrán külügyminiszterrel.

Alekszander Lukasenko fehérorosz elnök kegyelmet adott egy kémkedéssel vádolt német állampolgárnak, Roco Kriegernek – erősítette meg az AFP hírügynökségnek a német külügyminisztérium. Korábban egy lehetséges fogolycseréről egyeztetett Fehéroroszország és Németország.

Az orosz parlament törvényt fogadott el arról, hogy az orosz cégek kriptovalutában is kereskedhetnek, így még jobban meg tudják kerülni a nyugati szankciókat.