Háború: Új török hadihajók érkeznek Ukrajnába

Hírek2024. aug. 2.Növekedés.hu

Ez történt a háború 889. napján.

Törökország egy új, immár a második hadihajót adta át Ukrajnának, amely tengeralattjárók kivédésére alkalmas, és kifejezetten Ukrajna számára épült.

Az új hadihajót a legmodernebb fegyverekkel szerelték fel, kifejezetten az orosz agresszió kivédésére építették és az ukrán flotta egyik erőssége lesz.

Ukrajna már megtörte az orosz flotta dominanciáját a Fekete-tengeren, több tucat orosz hadihajót sikerült lerombolniuk, és tovább terjeszkednek az Azovi és a Fekete-tengeren  

– mondta az átadón Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter. Az átadáson részt vett Olena Zelenszka, az ukrán elnök felesége is. Az még tisztázatlan, miként jutnak el Ukrajnához a hadihajók, mert a Montreux-i egyezmény értelmében nem engedélyezett a ki- és belépés a Fekete-tengerre a törökök által ellenőrzött Boszporuszon keresztül – írja a Guardian.

Az orosz ellenőrzés alatt álló Krím-félszigetet rakétákkal és drónokkal támadta az ukrán hadsereg. Szevasztopol kormányzója szerint a városra dróndarabok hullottak. A közeli orosz légibázisnál robbanások hallatszódtak.

Az oroszországi Kurszk megyében is ukrán légicsapásokat hajtottak végre – számolt be a megye kormányzója, Alekszej Szmirnov.

A kelet-ukrajnai Nikopolban, Dnyipropetrovszk megyében egy édesanya és a lánya életét vesztette egy orosz támadásban. A várost egy tucat rakétával támadták, többek között egy lakóházban, egy iskolában és buszokban is kár keletkezett.

Az Ukrajnának szállított és szállítandó F-16-os vadászgépeknek három fő feladatuk lesz egy amerikai elemző szerint: hatástalanítaniuk kell az orosz rakétákat és drónokat, vissza kell szorítaniuk az orosz légvédelmet és orosz katonákat és lőszer-raktárakat kell támadniuk. 

Az ukrán F-16-osok az orosz S-300-as és S-400-as föld-levegő rakétarendszerekkel harcolnak majd, az orosz fegverek egyszerre több katonai gépet is tűz alá tudnak venni.

Oroszország ezen kívül több száz vadászgéppel és légi megfigyelő radarral rendelkezik.

 Sahed típusú drónokkal támadták meg a Kijevben élő, Oroszországból elmenekült, ukrán állampolgárságú Ilja Ponomarijov korábbi orosz törvényhozót, aki a támadásban megsebesült. Ponomarijov még a Krím-félsziget elfoglalásakor hagyta el Oroszországot, tiltakozásul a félsziget elfoglalása ellen. Az orosz nemzetiségű, de ukrán oldalon harcoló Oroszország Szabadáságért nevű légió politikai szárnyát vezette.

Az észt kormány bejelentette, hogy teljes vámvizsgálatot vezet be az orosz-észt határon, hogy megakadályozza a szankciók megkerülését. Kristen Michal észt kormányfő szerint a szankciók megkerülésével Oroszország olyan szállítmányokhoz fér hozzá, amelyek segítik az Ukrajna elleni harcot, és aláássák Észtország és Európa biztonságát.

Az észt-orosz vámvizsgálatnál a szállítmányozók általában egy harmadik országot jelölnek meg az exportpapírokon, de a szállítmány sosem jut el a célállomásra, hanem Oroszországban marad. Nem csak katonai célokra felhasználható termékekről van szó, hanem nagy mennyiségű készpénzt is megpbálnak átjuttatni az ész-orosz határon.

Julija Szviridenko ukrán pénzügyminiszter Törökországba érkezett, hogy szabadkereskedelmi megállapodást írjon alá Ankarával. Törökország Ukrajna öt legnagyobb kereskedelmi partnere között szerepel. A megállapodás nyomán jelentős mennyiségű ukrán termékre eltörlik a vámokat.