Háború: javában mehet az ukránok deportálása

Hírek2022. jún. 8.D.J.

Ez történt kedden, az orosz-ukrán háború 105-dik napján:

- Több mint egy hete heves harcok folynak a keleti Szeverodonyeck városában. A hírek hol az orosz előrenyomulásról, hol az ukrán ellentámadásokról szólnak. Az inváziós sereg elfoglalta a lakónegyedeket és a tűzérség szinte porig rombolta a város infrastruktúráját. Az összecsapások jelenleg főleg az ipari területeken és a közeli településeken folynak.

- Szeverodonyeck vegyi gyárát mintegy 800 civil használja menedéknek.

- Az orosz állami hírügynökség a TASS arról számolt be, hogy több mint ezer ukrán katonát szállítottak át Oroszországba. Korábban mindannyian a déli kikötővárosban Mariupolban adták meg magukat. Minden bizonnyal hamarosan újabb foglyokat fognak áttelepíteni.

Kijev szerint az oroszok illegálisan deportálják a helyi lakosságot.

- „A győzelmet a csatatéren kell elérni” – hangsúlyozta az ukrán elnök Volodimir Zelenszkij egy Financial Timesnak adott interjúban, amelyben újfent a külföld segítségét kérte. Mint leszögezte: csak akkor lehet győzelemről beszélni, ha Ukrajna visszaszerzi az összes elvesztett területét,

beleértve a Krím-félszigetet is, amelyet Oroszország még 2014-ben foglalt el.

- Két brit önkéntes, Aiden Aslin és Shawn Pinner, akik csatlakoztak az ukrán tengerészgyalogsághoz még korábban hadifogságba estek. Az oroszok kedden bejelentették: pert indítanak a két katona ellen.

- Tarasz Viszockij, Ukrajna agrárpolitikai és élelmezésügyi miniszterhelyettese szerint úgy hat hónapot vesz majd igénybe, hogy a partjaikat megtisztítsák az orosz és az ukrán aknáktól.

- Ahhoz, hogy Kijev növelni tudja a gabonaexportját, az ukrán határ mentén az Európai Uniónak új raktárakat kell felhúznia és bővítenie kell a vasúti hálózatát – mondta el Tarasz Kacska. A gazdasági miniszterhelyettes szerint Ukrajna a jelenlegi feltételek mellett havonta legfeljebb két tonna gabonát tud majd exportálni, amely a korábbi szintnek úgy az egyharmada.

A kivitelt akadályozza, hogy a fekete-tengeri kikötőket Oroszország blokád alatt tartja.

- Az európai uniós olajembargó hatásait Oroszország úgy próbálja ellensúlyozni, hogy fokozza az Ázsiába tartó olajexportját. A Reuters úgy tudja, hogy a keleti Kozminóban már úgy napi 70 ezer hordóval növelték a szállítás mennyiségét.

- Az orosz kötvények vásárlása teljesen ellehetetlenült Amerikában. A pénzügyminisztérium megtiltotta a befektetőknek, hogy a másodpiacokon orosz vállalati- vagy államkötvényeket vásároljanak.

- Moszkva főrabbiját megpróbálták rávenni, hogy álljon ki az ukrán „speciális hadműveletek” mellett, de ő inkább megtagadta a kérést és elhagyta Oroszországot.

- A volt német kancellár Angela Merkel a háború kitörése óta először állt ki a nyilvánosság elé. Mint elmondta: szerinte az ukrán háborút nem lehetett volna megelőzni.