Háború: jöhetnek a béketárgyalások Ukrajna szerint

Hírek2022. dec. 27.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 306-dik napján:

- Az ukrán kormány szeretné, ha jövő február végéig csúcstalálkozót tartanának a békéről az ENSZ bevonásával - árulta el Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki szerint Moszkva és Kijev között az ENSZ főtitkára, António Guterres lehetne a közvetítő.

- Az ukrán hadsereg azt közölte, hogy Luhanszk, Donyeck, Harkov, Herszon és Zaporizzsja régiókban több tucat várost bombáztak az orosz erők. A Herszon régióban Oroszország a Dnyeper folyó jobb partja mentén lakott területeket is lőtt – közölte az ukrán hadsereg.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az energiaellátás terén továbbra is súlyos gondokkal küzdenek. Csaknem kilencmillió ember nem jut áramhoz.

- Új, első elnökhelyettesi tisztséget hozott létre Vlagyimir Putyin elnök az orosz hadiipari bizottságban, amelyre Dmitrij Medvegyevet, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettesét nevezte ki.

- Lelőtt az orosz légvédelem egy alacsonyan szálló ukrán drónt a Szaratov megyei Engels hadászati katonai repülőtérénél, a lezuhanó roncsok három katonát megöltek - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

- A Független Államok Közösségének tagállamai a növekvő fenyegetések és a nézeteltéréseik ellenére is készek az együttműködésre - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Szentpéterváron.

- Az idei bő 50 százalékos növekedés után a következő években is egyre többen kérnek majd menedékjogot az Európai Unióban a közösség menekültügyi ügynöksége szerint.

- Egy négyfős ukrán diverzáns- és felderítőcsoportot likvidáltak az oroszországi Brjanszk megye ukrajnai határán - közölte hétfőn a határőrizetet is ellátó orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat közönségkapcsolati osztálya.

- Az ukrán-magyar határszakaszon 3200-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 2808-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság.

- Felkerült egy videó az internetre, amelyen állítólag az orosz zsoldos magáncég, a Wagner Group tagjai becsmérlik az orosz fegyveres erők vezérkari főnökét.