Háború: keleten a kilátástalan helyzet ellenére az ukránok nem adják meg magukat

Hírek2022. jún. 16.D.J.

Ez történt szerdán az orosz-ukrán háború 113-dik napján:

- Bár a harcok gócpontjában Szeverodonyeckben felszólították az oroszok a védőket a megadásra, az ukránok egyelőre nem tették le a fegyvert. A támadók úgy a város 80 százalékát foglalták el eddig.

- Több ezer civil, köztük gyerekek és nők rekedtek Szeverodonyeckben, miközben élelmiszer- és vízhiánnyal küszködnek, az áramellátás pedig akadozik – mondta el az ENSZ szóvivője.

- Az USA elnöke Joe Biden megerősítette, hogy a keleti Donbász régióban zajló harcokban az Egyesült Államok további 1 milliárd dollár értékű hadisegítséget nyújt Ukrajnának.

A csomag keretében egyebek mellett 18 tarackot illetve 36 ezer hozzájuk tartozó 155 mm-es lőszert küldenek Kijevnek.

- Volodimir Zelenszkij kérte az Európai Uniót, hogy az Oroszországra kivetett szankciókat szigorítsák tovább. Az ukrán elnök figyelmeztetett, hogy Putyin később újabb országokat is megtámadhat. A cseh parlamentnek adott beszédében Zelenszkij azt mondta, hogy a mostani invázióval Moszkva megnyitja az utat más népek meghódítása felé.

- A NATO-szövetségesek és partnerek továbbra is nehézfegyverekkel és nagy hatótávolságú rendszerekkel látják el Ukrajnát – mondta el a szövetség főtitkára Jens Stoltenberg, aki elárulta, hogy készül egy új segélycsomag,

amely segíthet Ukrajnának abban, hogy lecseréljék a régi szovjet felszereléseiket modernebb NATO-szabványú fegyverekre.

- Szeverodonyeckben az ukrán invázió döntő pillanathoz érkezett. Az orosz erők nagy hatótávolságú fegyverekkel próbálják letarolni az ukrán pozíciókat. Túl nagy a tét ahhoz, hogy Amerika és szövetségesei leeresszenek. A nyugati haditámogatások most nem hagyhatnak alább – mondta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Brüsszelben.

- Kína elnöke Hszi Csin-ping amellett, hogy arról beszélt: országa kiáll a világbéke és a globális gazdasági rend stabilitása mellett, azt is elmondta, hogy Peking támogatja Oroszországot a szuverenitás és a biztonság kérdésében.

A pekingi állásfoglalás kapcsán Washington figyelmeztette a kínai vezetést, hogy fennáll a veszély, hogy a történelem rossz oldalára kerülnek.

- Joe Biden még korábban felvetette, hogy az ukrán gabonaexportot ideiglenes silók felépítésével kéne segíteni. Ennek kapcsán a lengyel mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy a lengyel-ukrán határon egy ilyen beruházás végrehajtása három-négy hónapig is eltarthat.

- Az európai közvéleményt a háború helyett egyre inkább a megélhetési költségek növekedése érdekli. Emiatt az ukrán háború kapcsán Európa egysége veszélyben forog – állapította meg egy felmérés, amelyet a kontinens tíz országában végeztek el.