Háború: Kína is beszállna az ukrán konfliktusba? - A NATO üzent Pekingnek

Hírek2023. márc. 22.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 391-dik napján:

- Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára óva intette Kínát attól, hogy fegyvereket szállítson Oroszországnak. "Egyelőre nincsenek ilyen ügyletek, viszont láttunk jeleket arra, hogy Oroszország fegyvereket kért Pekingtől, és hogy a kínai hatóságok foglalkoztak ezzel a kérdéssel" - mondta Stoltenberg.

- A Kína által javasolt béketerv alapját képezheti az ukrajnai helyzet megoldásának - jelentette ki Vlagyimir Putyin, miután kedden a Kremlben Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt. "Úgy véljük, hogy a Kína által előterjesztett béketerv számos rendelkezése összhangban van Oroszország megközelítésével, és alapul szolgálhat a békés rendezéshez, amikor a Nyugat és Kijev készen áll majd erre" - mondta az orosz vezető.

- A brit védelmi minisztérium kedd esti közleménye szerint a szegényített urániumtartalmú páncéltörő lövedékeknek az orosz vezetők kijelentéseivel ellentétben semmi közük a nukleáris fegyverekhez. A közlemény előzményeként Annabel Goldie, a londoni védelmi tárca államtitkára egy írásos parlamenti kérdésre válaszolva közölte, hogy Nagy-Britannia az Ukrajnának szánt tizennégy Challenger 2 harckocsival együtt lőszert is átad,

és a szállítmányban olyan páncéltörő lövedékek is szerepelnek, amelyek szegényített urániumot tartalmaznak.

- Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek érdekében intézkedéseket kell hoznunk az európai védelmi ipar gyártási kapacitásának növelésére" - írta Charles Michel az Európai Tanács elnöke, az uniós tagállami vezetőknek küldött, a csütörtökön kezdődő brüsszeli uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

- Kisida Fumio japán miniszterelnök keddi ukrajnai látogatása során felkereste a Kijev megyei Bucsát, azt a települést, amelyben kijevi vádak szerint orosz katonák számos súlyos atrocitást követtek el a helyi lakosok ellen az Ukrajna elleni támadás kezdetén.

- Megalakult kedden az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban, a 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység

az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.

- Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország nem pályázhatnak a semleges közvetítő szerepére az ukrajnai békefolyamatban, mivel részesei az Oroszország elleni konfliktusnak - közölte az orosz külügyminisztérium az állami hírügynökséggel.

- Változatlanul heves harcok zajlanak a Donyeck megyei Bahmutnál, az orosz csapatok Bahmut központja felé igyekeznek előrenyomulni, de az ukrán erők feltartóztatják őket - közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka.

- Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt nap folyamán mintegy 960 orosz katona halt meg Ukrajnában, velük együtt az orosz hadsereg embervesztesége elérte a hozzávetőleg 166 570 főt. Az ukrán erők megsemmisítettek egyebek között 15 orosz harckocsit és kilenc tüzérségi fegyvert.

- Drónnal támadták az ukrán fegyveres erők az orosz állami tulajdonú Transznyefty cég olajszivattyú-állomását az oroszországi, Brjanszk megyei Novozibkovban - közölte Alekszandr Bogomaz, a régió kormányzója kedden a Telegram-csatornáján.

- Varsó csatlakozni fog az Ukrajna védelmi kapacitásainak növelését célzó közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz - jelentette be kedden Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.