Abszurd és szégyenteljes, hogy Oroszország lett az ENSZ Biztonsági Tanácsának új elnöke - ukrán vezetők szerint

Hírek2023. ápr. 2.Sz.A.

Abszurdnak és rombolónak nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy szombaton átvehette az ENSZ Biztonsági Tanácsénak elnöki pozícióját Oroszország. Zelenszkij szerint ez is jelzi a nemzetközi szervezet teljes csődjét.

Szombat esti videójában a szervezet átalakítását sürgette, és beszámolt arról, hogy orosz rakétatámadás során elvesztette életét egy öthónapos csecsemő - olvasható a The Guardian napi háború beszámolójában.

A Biztonsági Tanács orosz elnökségét szégyennek, és a nemzetközi szervezetre mért szimbolikus ütésnek nevezte Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetvezetője.

A Kreml már jelezte, hogy minden jogával élni fog az elnökség ideje alatt. Szergej Lavrov vezeti a Biztonsági Tanács ülését. Ukrajna állandó képviselője szerint április elsején az abszurditás új szintjére lépett a nemzetközi biztonságért felelős rendszer működése.

A brit védelmi minisztérium hírszerzési jelentése szerint Valerij Gerszimov orosz vezérkari főnök az orosz politikai vezetés tűrésszintjét teszteli a veszteségek elviselésében. Az egész Donbasz elfoglalására tett ígéretet, erről szólt a téli offenzíva, de 80 nappal ennek kezdete után nyilvánvalóan nem sikerült megvalósítani ezt a célt - fogalmaz a brit jelentése.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter ígéretet tett arra, hogy több lőszert szállítanak a frontokon harcoló orosz csapatoknak - az orosz minisztérium közlése szerint.

A Nemzetközi Valutaalap négy évre 15,6 milliárd dollár hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajna számára, ami része egy globális, 115 milliárd dolláros segélycsomagnak. Az IMF keretéből 2,7 milliárd dollár azonnal lehívható, a célja, hogy Kijev reformokat hajtson végre, különösen energiaszektor területén.

Mark Milley amerikai tábornok a Defence One lapnak adott interjúban úgy fogalmazott, valószínűtlen, hogy az ukrán erők idén kiűzhetik az ország területéről az orosz hadsreget. Mint fogalmazott, nem azt állítja, hogy lehetetlen a feladat, de legalábbis nagyon nehéz.

A Kyiv Independent forrásai szerint szombaton öt fő - köztök egy csecsemő - is életét vesztette az orosz támadásokban.

Emmaniel Macron francia elnökkel egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrn elnök a két ország közötti védelmi együttműködésről.

Vlagyimir Putyin a nyugati dominancia megállítását nevezte az orosz külpolitika stratégiájának, amelyben Kína és India kulcsfontosságú partnerek a jövőben.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető testvére, Kim Jojong azzal vádolta Ukrajnát, hogy nukleáris ambíciókra tör.

Fehéroroszország elnöke, Alekszander Lukasenko bejelentette, hogy felgyorsították az országbe telepítendő atomfegyverekről szóló tárgyalásokat Moszkvával egy feltételezett lengyel támadás esetére, amire semmiféle bizonyíték nincs.